Go to Top

Prikrito izplačilo dobička – tudi to je obdavčeno!

Prikrito izplačilo dobička se obravnava kot dividenda

Prikrito izplačilo dobička pomeni zagotovitev premoženjske koristi družbenika. To sicer navzven ni razvidno kot izplačilo dividende (dobička), temveč ostane prikrito, zaradi različnih poimenovanj oziroma podlag. Prikrito izplačilo dobička se za davčne namene obravnava kot dividendam podobni dohodki, zato je tudi obdavčitev enaka kot pri izplačilu dividend. V primeru nejasnosti glede prikritega izplačila dobička, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na telefonski številki 01/6001-530.

Informativni izračun plače

Definicija ZDDPO-2

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) opredeljuje, da je prikrito izplačilo dobička tisto, ki se opravi družbeniku, ki ima neposredno ali posredno v lasti najmanj 25% vrednosti števila delnic ali deležev v kapitalu. Prav tako se šteje za takega prejemnika tudi oseba, ki je udeležena v upravljanju ali nadzoru izplačevalca. Takšen prejemnik je tudi oseba, ki obvladuje izplačevalca na podlagi pogodbe ali na način, ki se razlikuje od razmerij med nepovezanimi osebami. Za prikrito izplačilo dobička štejemo vsako nadomestilo, ki se zagotovi osebi običajno v različnih oblikah sredstev ali opravljanju storitev. Enako se obravnavajo tudi odpusti dolga brez plačila ali nakup po ceni, ki je nižja od primerljive tržne cene.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zakon kot prikrito izplačilo dobička šteje tudi obresti na posojila, dana po nižji ali prejeta po višji obrestni meri od priznane po Pravilniku. V praksi so najpogostejši primeri izplačil na način, da se posamezna transakcija izkazuje v računovodskih in davčnih obračunih kot poslovno potrebni odhodki. S temi  se znižuje davčna obveznost izplačevalca.

Leto 2021 se bliža koncu! Ne pozabite na zaključno bilanco!

davčno svetovanje

Želite sami voditi enostavno knjigovodstvo? Poglejte in se prijavite!

Posledica – obdavčitev izplačevalca in prejemnika

V kolikor je ugotovljeno prikrito izplačilo dobička, to lahko vpliva na obdavčitev tako izplačevalca kot tudi prejemnika. Kadar se nek poslovni odhodek prerazporedi oziroma se prikaže kot davčno nepotreben, nepriznan odhodek, se posledično znesek pripiše davčni osnovi. Od te se plačuje davek na dobiček. Izplačilo premoženjske koristi družbenika tako ne more zniževati davčne obveznosti družbe. Hkrati pa je potrebno prijaviti prikrito izplačilo dobička kot dohodek družbenika, kar pomeni tudi plačilo ustreznega davka. Pri fizičnih osebah je to dohodnina, pri pravnih davek od dohodkov pravnih oseb.

V primeru pravne zagate lahko kontaktirate naše pravne svetovalce!

Primeri iz prakse

Družba odpiše dolg večinskemu lastniku iz naslova danega posojila:

v evrih
Odpis po sklepu (glavnica in obresti) 10.150,00
Bruto za namene obdavčitve 14.000,00
Davek 27,5% 3.850,00

* oddaja REK-2 obrazca z oznako dohodka 1921

Informativni izračun za normirance

Odkup lastnega deleža po ceni, ki je višja od tržne:

v evrih
Tržna vrednost deleža 10.000,00
Družba je plačala delež 11.000,00

Preberite tudi: Kilometrina v zasebnem sektorju!

Fizična oseba napove odsvojitev deleža in izračuna svojo davčno obveznost glede na leta imetništva, na podlagi Zakona o dohodnini (Zdoh-2):

v evrih
Razlika med kupnino in tržno vrednostjo 1.000,00
Bruto za namene obdavčitve 1.379,31
Davek 27,5% 379,31
* oddaja REK-2 obrazca z oznako dohodka 1921

V kolikor potrebujete odličen računovodski servis lahko postanete naša stranka!

Prikrito izplačilo dobička se lahko definira tudi med pravnimi osebami. V kolikor pride do transakcije, ki bi lahko pomenila prikrito izplačilo dobička, je potrebno skladno z ZDDPO-2 obračunati in plačati davčni odtegljaj, v višini 15 odstotkov. Ob upoštevanju določenih izjem ter določil mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja se morda davčni odtegljaj tudi ne plača. Vsekakor pa lahko vpliva na obdavčitev dobička slovenskega izplačevalca.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja