Go to Top

Nov REK obrazec se obeta s 01. aprilom 2022

Nov REK obrazec

Nov REK obrazec bo zaživel v prihodnjem letu in obetajo se poenostavitve – obljublja Finančna uprava Republike Sloveniji (FURS). Največja dobrodošla sprememba bo, da bo občutno zmanjšanje vnosnih polj in rubrik. Ter da tudi ne bo potrebno dodatno poročanje AJPES-u, preko obrazca ZAP/M. Tudi ta bo namreč združen v novi REK obrazec.

Informativni izračun plače

Trenutno stanje

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

REK obrazci se predlagajo FURS preko njihovega portala eDavki, in sicer za vsako izplačilo, ki ga delodajalec oziroma izplačevalec izvrši fizični osebi. Gre torej za davčno prijavo vseh dohodkov fizičnih oseb, ne le plače na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Ob tem se, odvisno od dohodka, hkrati poroča tudi Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki podatke potrebuje za pravilno evidentiranje zavarovalnih dob in vrednosti fizičnih oseb.

PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Nov REK obrazec bo nadomestil obstoječe obrazce: REK-1, REK-1a, REK-2, REK-1f in PNiPD. Hkrati pa bo vključeval še rubrike, da se nadomesti še ZAP/M, ki se izpolnjuje za potrebe SURS-a. Poleg zapisanih REK obrazcev, je pri vsakem izplačilu potrebno izpolniti tudi iREK obrazec, ki je individualni za vsako fizično osebo, skupek vseh znotraj izplačila istega dohodka, istega dne, pa je obvezen še skupni REK. Posledično je bilo potrebno ob morebitnih popravkih opraviti popravek dveh obrazcev (individualnega in skupnega).

Prijavite se na seminar SOBODAJALEC ali S.P.

računovodsko svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Napovedane izboljšave, ki jih bo vnesel nov REK obrazec

Nov REK obrazec oz. prenova starega je več kot dobrodošla za vse zavezance. Predvsem pa je novost dobrodošla za njihove računovodje, saj naj bi bila uporaba in vnos prijaznejša ter hitrejša in racionalnejša. Trenutno vsi REK obrazci skupaj obsegajo več kot 300 različnih rubrik za vnos. Cilj prenove pa je zmanjšati število na nekaj več kot 100 različnih rubrik.

Kako izpolniti UPN plačilni nalog

Od prve objave, za nov REK obrazec, do danes je FURS prejel veliko povratnih informacij in predlogov s strani strokovne javnosti. Po temeljitem pregledu le-teh in uskladitvi z vsemi udeleženimi državnimi organi predvidevajo, da bi končne (podrobne) rešitve lahko predstavili širši javnosti novembra letos. Bistvo je združiti v nov REK obrazec vse pomembne rubrike, vključiti širok nabor podatkov, ki jih potrebuje FURS za sestavitev informativnega izračuna dohodnine, kot drugi organi zaradi izmenjave podatkov in potrebnih razkritij.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vsekakor bomo spremljali dogajanje in ko bo nov REK obrazec ponovno v ospredju, tudi zapisali kakšno besedo.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja