Go to Top

Preostanek dopusta iz 2021 – do kdaj ga morate izkoristiti?

Preostanek dopusta iz 2021 – vam je ostal lanski dopust?

Preostanek dopusta iz 2021 lahko porabite v tekočem letu. Pa poznate omejitve glede časovnega uveljavljanja lanskega dopusta in kakšne so izjeme pri prenosu letnega dopusta? Imate glede dopusta tudi vi kakšne nejasnosti in bi potrebovali pravni nasvet? Pomagajo vam lahko naši pravni svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Preostanek dopusta iz 2021 – podatek vam zagotovi delodajalec

Delodajalec vam je dolžan podati podatek, koliko dni letnega dopusta iz prejšnjega koledarskega leta imate še neizrabljenega. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da lahko delodajalec zahteva od delavca, da najmanj dva tedna dopusta izkoristi v tekočem letu v strnjenem nizu. To pomeni, da najmanj dveh tednov dopusta zaposleni ne more prenesti v naslednje koledarsko leto.

Ustanovite podjetje na Dati!

Delodajalec pa lahko sprejme tudi interni pravilnik o letnem dopustu. Mimogrede, če potrebujete pomoč pri pripravi internih pravilnikov, vam lahko te pripravijo naši pravni svetovalci. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo. V internem pravilniku o letnem dopustu se lahko določi tudi zgolj omejeno število dni letnega dopusta, ki ga zaposleni lahko prenašajo v prihodnje leto. Kaj to pomeni? Vas delodajalec ima v internem aktu na primer določeno, da lahko prenesete 8 dni dopusta. Vam pa je od leta 2021 ostalo 10 dni dopusta. To pomeni, da vam 2 dneva letnega dopusta propadeta.

Želite registrirati s.p.?

pravno svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Preostanek dopusta iz 2021 porabite do konca junija

Preostanek dopusta iz 2021 je po ZDR-1 potrebno izrabiti v dogovoru z delodajalcem najkasneje do 30. junija 2022. To pomeni, da mora kljub odsotnosti delavca delovni proces potekati nemoteno. Če bi delavčeva odsotnost v predlaganem terminu ogrozila nadaljevanje delovnega procesa, potem vam delodajalec lahko upravičeno zavrne izrabo letnega dopusta.

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Kaj je z dopustom pri delavcih na bolniški in porodniški odsotnosti?

Delavci, ki letnega dopusta za leto 2021 niso izkoristili do konca leta 2021 in preostanek dopusta iz 2021 ne bodo mogli izkoristiti do 30.6.2022, zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, lahko preostanek dopusta iz 2021 koristijo do 31.12.2022.

Postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Kaj določa interventna zakonodaja?

Nedavno je bil sprejet tudi PKP 10, ki predvideva tudi koriščenje dopusta še iz leta 2020. Posamezniki, ki zaradi nujnih delovnih obveznosti, pogojenih z obvladovanjem epidemije, niso mogli koristiti dopusta še iz leta 2020, lahko tega koristijo vse do 1. aprila 2022. Neizkoriščeni dopust iz leta 2021 pa vse do konca leta 2022, torej enako kot delavci, ki so dalj časa odsotni zaradi bolezni ali porodniške.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja