Go to Top

Prenos dopusta 2022 – ali ga lahko prenesete v prihodnje leto? Koliko?

Prenos dopusta 2022

Prenos dopusta 2022 v koledarsko leto 2023 bo kmalu aktualna tema, saj se leto 2022 počasi, a vztrajno približuje koncu. Ali je prenos dopusta 2022 v prihodnje leto možen? Koliko dni se lahko prenese? Imate tudi vi vprašanja glede letnega dopusta ali druge dileme delovnopravne zakonodaje? Dogovorite se za termin plačljivega strokovnega pravnega svetovanja. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Odprtje s.p. lahko opravite na naši DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Pravica do letnega dopusta opredeljena v ZDR-1

Pravico do letnega dopusta opredeljuje Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Letni dopust se izrablja po delovnih dnevih. Delavec ga lahko porabi v več delih, a pri tem velja, da mora en del trajati najmanj dva tedna. Dva tedna letnega dopusta je tudi zakonsko minimalno določeno število dni dopusta, ki jih mora v koledarskem letu porabiti delavec v koledarskem letu. Prenos dopusta 2022 je možen, in sicer se lahko delodajalec in delavec dogovorita, da se preostanek koristi do 30. junija 2023. V kolikor delavec zaradi bolniške odsotnosti oz. poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, dopusta ne more izrabiti do tega datuma, ga lahko izkoristi do 31. decembra naslednjega leta. Po teh datumih delavec dopusta več ne more izrabiti in mu »propade«.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Prenos dopusta 2022 lahko delodajalec opredeli v internem pravilniku o letnem dopustu

Čeprav zakonsko interni pravilnik o letnem dopustu ni obvezen, ga naši pravniki priporočajo. V kolikor bi potrebovali pomoč pri izdelavi pravilnika, kontaktirajte našo pravno službo. Pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za ponudbo. Delodajalec lahko med drugim v internem pravilniku o letnem dopustu določi tudi prenos dopusta 2022. Tako lahko na primer delodajalec v internem aktu celo določi, da prenos dopusta 2022 v naslednje koledarsko leto ni možen. Lahko pa je v pravilniku na primer določeno, da lahko delavci prenesejo na primer 6 dni dopusta v leto 2023. Tudi kolektivne pogodbe ali pogodba o zaposlitvi lahko določajo, da lahko delavec v naslednje leto prenese le omejeno število dni letnega dopusta.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Preverite, ali je prenos dopusta 2022 za vas možen!

Ker se letošnje leto vztrajno približuje koncu, je priporočljivo, da delavci preverijo, koliko dopusta jim je še ostalo. Poznati je potrebno pravila za koriščenje pri vašem delodajalcu in ugotoviti, ali je prenos dopusta 2022 za vas možen. Prav tako je potrebno ugotoviti, koliko dopusta sploh lahko prenesete v naslednje koledarsko leto. Mimogrede, nedavno smo pisali tudi o tem, kdaj vam pripada dodatni dopust.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja