Go to Top

Predložitev letnih poročil za 2021 – aplikacija od 18. januarja!

Predložitev letnih poročil za 2021

Predložitev letnih poročil za 2021 je obveza različnih pravnoorganizacijskih oblik. To pomeni, da morajo tako družbe kot veliki samostojni podjetniki, zavodi, zadruge in društva, računovodske izkaze za preteklo leto predložiti AJPESu. V kolikor potrebujete računovodsko ali davčno svetovanje, lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Do kdaj je potrebno oddati letna poročila?

Roki za predložitev letnih poročil za 2021 so za posamezno organizacijo različni. In sicer od konca februarja (zavodi) pa vse do konca avgusta (revidirana, konsolidirana poročila). Večina podjetij (d.o.o.) ima rok predložitve do konca marca tekočega leta za preteklo leto. Aplikacija na portalu AJPES-a bo predvidoma na voljo od 18. januarja 2022 dalje za predložitev letnih poročil za 2021. Mimogrede, pri nas za samostojne podjetnike organiziramo tudi seminar Zaključna bilanca za leto 2021 – prijavite se lahko tukaj ali na spodnjem gumbu.

Prijavite se na seminar Zaključna bilanca 2021!

računovodsko svetovanje

Preverite še ostala izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Letno poročilo

Letno poročilo obvezno sestavljajo različne pravnoorganizacijske oblike. Najpogostejše oblike poslovanja so družbe (d.o.o.) in samostojni podjetniki (s.p.). Nemalo pa je tudi zavodov in društev, ki so prav tako zavezani za predložitev letnih poročil za 2021. Letna poročila poslovnih subjektov se vsako leto javno objavijo in so dostopna na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (AJPES). Skladno s Slovenskimi računovodskimi standardi (SRS2016) in pravili skrbnega računovodenja, mora biti poročilo sestavljeno jasno in pregledno ter izkazovati resnični in pošten prikaz obveznosti ter premoženja organizacije, kot tudi njenega finančnega stanja in poslovnega izida. Obseg letnega poročila se razlikuje med organizacijami. Obseg obveznih sestavin je občutno drugačen med na primer delniško družbo ali večjo družbo z omejeno odgovornostjo in eno mikro enoosebno družbo ali samostojnim podjetnikom. Še več o letnem poročilu smo pisali v tem članku.

 Veste, kako znižati dohodnino za leto 2021?

Aplikacija AJPES

Prav zaradi različnih zahtev in obsega, se aplikacije AJPES, ki služijo za predložitev letnih poročil za 2021, razlikujejo. Na voljo so tako:

AJPES je objavil, da bodo aplikacije na voljo za uporabo predvidoma od 18. januarja 2022 dalje.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Izjeme od poročanja

Za določene poslovne subjekte predložitev letnih poročil za 2021 ni predpisana, to so:

Morajo pa t.i. normiranci oddati davčni obračun Fursu. Pri pripravi vam lahko pomaga tudi naš seminar Davčni obračun za normirance – prijavite se lahko tukaj!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja