Go to Top

Novinarstvo kot samostojni poklic ali s. p.?

Novinarstvo je poklic za radovedne in vedoželjne, ki ga lahko opravljate samostojno ali kot s. p.

Novinarstvo je primerno za tiste, ki jim gladko tečejo jezik in prstki na tipkovnici. Če ste radovedni in vedoželjni ter vam ni nerodno spraševati včasih tudi neprijetnih vprašanj, je to morda primeren poklic za vas. Novinarji pa se pogosto raje kot za zaposlitev po pogodbi o zaposlitvi odločijo za samostojno pot.

 Informativni izračun plače

Novinarstvo kot umetniško ustvarjanje

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pridobite lahko status samostojnega novinarja ali pa svojo samostojno dejavnost opravljate kot s. p. Novinarstvo kot dejavnost sicer v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) ne obstaja. Samostojni novinarji spadajo pod dejavnost 90.030 Umetniško ustvarjanje.

S. p. ali status samostojnega novinarja?

Odločitev, ali boste novinarstvo registrirali kot s. p. ali boste postali samostojni novinar, je odvisna od tega, koliko dejavnosti želite opravljati. Če bi hoteli pisanje člankov, opravljanje intervjujev in recenziranje ipd. opravljati le kot eno od dejavnosti, ne pa edino, se raje odločite za ustanovitev s. p.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Število dejavnosti in način, kako se pridobi status samostojnega novinarja oz. ustanovi s. p. sta edini razliki med tega dvema možnostma. Vse drugo velja za oba enako. Tudi samostojni novinar je lahko normiranec in mora vsak mesec plačevati prispevke in akontacijo davka, ob koncu davčnega leta pa mora oddati davčni obračun.

Pogoj za pridobitev statusa tudi že objavljeni članki

Novinarstvo se ne začne s pridobitvijo statusa samostojnega novinarja, temveč mora tisti, ki si želi imeti ta status, svojo dejavnost začeti že prej. Objaviti mora določeno število člankov. Štejejo se članki v medijih, ki so vpisani v razvid iz 12. člena Zakona o medijih (Zmed).

podjetniško svetovanje

Novinarstvo je edini poklic samostojnega novinarja

Novinar mora podpisati izjavo, da novinarsko dejavnost opravlja kot samostojni poklic. Novinarstvo je tako njegova edina dejavnost, drugih ne sme in niti ne more dodajati. Novinar je samozaposlen za polni ali krajši delovni čas. Ne more biti v delovnem razmerju za polni delovni čas, lahko pa je za polovičnega.

Preverite ali vam pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta

Naj omenimo še zadnji pogoj: novinar seveda ne more tega zanimivega dela opravljati niti kot samostojni poklic, če mu je bilo to s sodno odločb prepovedano.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vlogo z vsemi potrebnimi prilogami mora bodoči novinar poslati na Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Ko pridobi status samostojnega novinarja, se vpiše v Razvid samostojnih novinarjev, ki ga urejata Zakon o medijih in Uredba o postopku in podrobnejših merilih za pridobitev statusa samostojnega novinarja in za vodenje razvida kot javne knjige.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja