Go to Top

Povračilo stroškov in drugi osebni prejemki – kaj je neobdavčeno?

Povračilo stroškov in drugi osebni prejemki povezani z zaposlitvijo so opredeljeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Največkrat pri podjetnikih in manjših podjetjih pa na višino povračil vpliva tudi davčna obravnava, torej Zakon o dohodnini (Zdoh-2) in Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (v nadaljevanju davčna uredba). Na podlagi 44. člena Zdoh-2 se povračilo stroškov in drugi osebni prejemki lahko izvzemajo iz davčne osnove, kar pomeni, da se od določenih ne plačuje dohodnina.

Potrebujete pomoč na davčnem področju? Davčni svetovalci podjetja Data so vam vedno na voljo! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na posvetovanje!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Pri premijah prostovoljnega dodatnega pokojninskega in invalidskega zavarovanja gre za dodatno izplačilo dohodka iz zaposlitve, torej drug osebni prejemek. Višina vplačane premije se ne všteva v davčno osnovo največ do zneska 24% obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (vplačujeta namreč tako zaposleni 15,5% kot delodajalec 8,85%), in ne presega 2.903,66 evrov (vsakoletna uskladitev). V osnovo za izračun 24 odstotkov se vštevajo vsi dohodki, izplačani v koledarskem letu, od katerih se obračunajo obvezni prispevki (npr. plača, bonitete, božičnice ipd.).

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Prehrana, prevoz, zaščitna sredstva, uporaba lastnega orodja in sredstev

Kot povračilo stroškov in drugi osebni prejemki se obravnavajo tudi prehrana med delom in prevoz na delovno mesto. Kot smo nedavno pisali, se povračilo stroškov za prevoz na delo določi z internim aktom delodajalca, upoštevajoč kolektivne pogodbe in ne malokrat tudi glede na davčno uredbo. Enako se delodajalci ravnajo za povračilo prehrane med delom.

Za povračilo stroškov in drugi osebni prejemki se šteje tudi vrednost uniform in osebnih zaščitnih sredstev. Tudi to ni predmet obdavčitve, v kolikor so le ti nujni za opravljanje dela, enako kot tudi delovna sredstva, npr. stroj, telefon ipd. Uniforma je obleka praviloma značilna za določen poklic in se nosi le v času opravljanja poklica. Tovrstna sredstva so opredeljena v internih aktih delodajalca.

Nadomestilo za uporabo lastnega orodja in sredstev se všteva kot povračilo stroškov in drugi osebni prejemki, in ni obdavčeno pod pogojem, da:

  • je določeno bodisi v kolektivni pogodbi ali notranjem aktu delodajalca,
  • gre za sredstva, ki so značilna, nujna in običajna za opravljanje določenega dela,
  • je določeno na podlagi izračuna realnih stroškov ter predstavlja utemeljen in razumen znesek,
  • višina ne presega 2 odstotka mesečne plače delojemalca oz. 2 odstotka povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji.

Drugače je z nadomestilom za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu. To se ne obdavčuje kot povračilo stroškov in drugi osebni prejemki le, če znaša manj kot 4,05 evrov na delovni dan.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Potni stroški in službena potovanja

Dnevnice, kilometrina, nočitve in ostali stroški službenih potovanj se obravnavajo kot povračilo stroškov in drugi osebni prejemki od katerih ni potrebno obračunati davka in prispevkov, če so izplačane, povrnjene v višini določeni z davčno uredbo.

Dnevnice (neobdavčene) v Sloveniji so z davčno uredbo določene v višini:

  • 9,69 evrov, če potovanje traja več kot 6 do 8 ur;
  • 13,88 evrov, kadar potovanje traja več kot 8 do 12 ur:
  • in 27,81 evrov, če potovanje traja več kot 12 do 24 ur

Za tujino so zneski dnevnic določeni po državah in skladno z Uredbo o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino.

Tako za slovenske kot tuje dnevnice veljajo določena znižanja, v kolikor delodajalec zagotovi brezplačne obroke na službenem potovanju.

Neobdavčeno povračilo za vsak prevožen kilometer znaša 0,43 evra, če na službenem potovanju zaposleni uporablja svoje vozilo.

Povračilo stroškov in drugi osebni prejemki zajemajo tudi povračilo prenočevanja na službenem potovanju, vendar jih je potrebno dokumentirati (dokazovati) s potnim nalogom ter računom.

V kolikor na službeni poti delodajalec nudi kritje premije za individualno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini, se tudi ta tretira za povračilo stroškov in drugi osebni prejemki, ne glede na državo. Ob tem morajo biti izpolnjeni vsi spodnji pogoji:

  • je sklenitev zavarovanja vezana le na opravljanje službenih nalog na službenem potovanju v tujini;ž
  • je povračilo stroškov sklenitve zavarovanja na voljo vsem delojemalcem, ki službeno potujejo v tujino, in
  • zavarovanje krije nujno pomoč, prevoze in storitve (je sklenjeno za najnižji obseg tveganja/pravic oziroma najnižjo višino kritja).

Za razumevanje slovenske in mednarodne zakonodaje se lahko obrnete na pravne in podjetniške svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na posvetovanje!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja