Go to Top

Področna kolektivna pogodba – veljavnost in interni akti podjetja

Področna kolektivna pogodba in Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)  določata pravice med delodajalcem in delavcem. Lahko pa so pravice med delodajalcem in delavcem uredijo tudi s splošnim internim aktom. Delodajalec lahko v internem aktu določi pravice delavca tudi drugače kot to določata Zakon o delovnih razmerjih in področna kolektivna pogodba. Vendar le v primeru, da je delodajalčeva ureditev ugodnejša za delavca kot je to sicer urejeno na načelni ravni.

Področna kolektivna pogodba in Zakon o delovnih razmerjih  (ZDR-1) namreč urejata minimalne pravice delavcev, ki jih delodajalec obvezan nenehno zagotavljati.

Ustanovitev podjetja

Področna kolektivna pogodba – veljavnost

Pri sklepanju in prenehanju pogodb o zaposlitvi kot tudi v času trajanja delovnega razmerja sta delodajalec in delavec dolžna upoštevati določbe zakonov in podzakonskih aktov. Ti urejajo minimalne delovnopravne pravice delavcev. Nenazadnje pa tudi določbe kolektivnih pogodb, ki vežejo delodajalca k uporabi in spoštovanju.

Na podlagi registriranih dejavnosti pri delodajalcu, je dolžan vsak delodajalec preveriti ali ga zavezuje kakšna kolektivna pogodba. To kolektivno pogodbo mora delodajalec ves čas trajanja delovnega razmerja tudi upoštevati.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?Izračunajte si plačo!

Področna kolektivna pogodba – prenehanje veljavnosti

Področna kolektivna pogodba lahko preneha veljati tudi tekom delovnega razmerja. V tem primeru je delodajalec dolžan skrbno spremljati rok veljavnosti kolektivne pogodbe. Hkrati mora biti pozorn, ker je lahko določeno tudi tako, da ko kolektivna pogodba preneha veljati, se kljubtemu določeno obdobje še vedno uporablja njen normativni del.

Tako na primer velja za kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine Slovenije. Veljavnost kolektivne pogodbe je podaljšana do 30. 6. 2023, vendar pa se po prenehanju te kolektivne pogodbe do sklenitve nove – vendar pa najdlje do 31. 3. 2025, še vedno uporabljajo določbe normativnega dela navedene kolektivne pogodbe.

Interni akti podjetja

Področna kolektivna pogodba in pravilnik o delovnih razmerjih

V primerih, ko področna kolektivna pogodba v času trajanja delovnega razmerja preneha veljati, se delodajalci velikokrat odločijo za pripravo internega akta. V takih primerih sprejmejo pravilnik o delovnih razmerjih.

Pravilnik o delovnih razmerjih je splošni interni akt, ki ureja vsa splošna in vsebinska vprašanja, ki so pomembna za delovanje delodajalca. Pravilnik o delovnih razmerjih ureja predvsem delovnopravne pravice in obveznosti delavcev pri delodajalcu. Priporoča se, da se Pravilnik o delovnih razmerjih sprejme v primeru, ko delodajalca ne obvezuje nobena kolektivna pogodba oz. je kolektivna pogodba prenehala veljati. Tudi v primeru, ko delodajalec potrebuje dodatno širšo ureditev delovnopravnih pravic delavcev.

Potrebujete pomoč pri pripravi internih aktov podjetja? Imate kakšno drugo vprašanje s področja delovnopravne zakonodaje? Vedno se lahko po nasvet obrnete na naše pravne strokovnjake. Vstopite v stik z nami preko naslednjih kontaktov: preko e-sporočila: data@data.si ali nas pokličite na: 01/600-1530!

Prijavite se na naše e-novice!