Go to Top

Potek pogodbe za določen čas

Potek pogodbe za določen čas – kdaj preneha veljati pogodba?

Potek pogodbe za določen čas je običajna posledica, ko sklepate pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Kakšne pa so dolžnosti delodajalca, ko delavcu poteče zaposlitev? Na kaj mora biti pozoren in kako naj ukrepa?

Obračunajte si plačo!

Ali mora delodajalec predhodno obvestiti delavca?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) delodajalcu ne nalaga obveznosti, da pred potekom pogodbe za določen čas, o tem pisno obvesti delavca. Pogodba za določen čas namreč preneha veljati s trenutkom oziroma s potekom časa, za katerega je bila dogovorjena. Ali pa s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Potek pogodbe za določen čas – kaj pa če je delavec na bolniški?

Če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen čas, morebitna bolniška odsotnost (kratkotrajna ali dolgotrajna) na potek prenehanja zaposlitve nima vpliva. Prav tako prenehanje zaposlitve ni ovira niti morebitna nosečnost zaposlene delavke. Če ima nosečnica sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas, zanjo ne velja varstvo pred odpovedjo oziroma prenehanjem delovnega razmerja, kot to velja, če ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

pravno svetovanje

 

Informativni izračun dohodnine

Potek pogodbe za določen čas lahko transformira tudi v pogodbo za nedoločen čas

Potek pogodbe za določen čas se transformira v pogodbo za nedoločen čas, če delavec tudi po izteku roka za zaposlitev za določen čas nadaljuje z opravljanjem istega dela na delovnem mestu.

Iz tega razloga velja preventivna pisna obvestitev delavca, da se bliža potek pogodbe za določen čas. Tako se izognete, da ne bi delavec na delo prihajal tudi po preteku obdobja, za katerega ste ga zaposlili. Pisno obvestilo za potek pogodbe za določen čas torej ni zakonsko obvezno, je pa priporočljivo.

 

Preberite tudi: Dohodninski razredi od 2022

Potek pogodbe za določen čas – na kaj mora še paziti delodajalec?

Ko delavca obvestite za potek zaposlitve za določen čas, ga mora delodajalec tudi odjaviti iz obveznega zavarovanja. Delavcu mora vročiti še kopijo M2

obrazca.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Potek pogodbe za določen čas – kaj pripada delavcu?

V določenih primerih delavcu, ki mu delodajalec ne podaljša pogodbe o zaposlitvi za določen čas, pripada odpravnina. Osnova za odmero odpravnine je povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas. To ne velja, če je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen čas, ker gre za:

  • nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
  • opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu,
  • opravljanje javnih del oziroma prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je bila sklenjena zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja