Go to Top

Podružnica in poslovna enota

Podružnica je del družbe, ki je krajevno ločen od sedeža družbe. Podružnica se vpiše v sodni register, o vpisu pa odloča sodišče. Registrira se na točki VEM.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kako poteka postopek za registracijo podjetja in morebitne podružnice?

Več informacij

Podružnico lahko ustanovi domača ali tuja pravna oseba, pri tem pa ni zahtevan vložek osnovnega kapitala. Podružnica ni pravna oseba, lahko pa opravlja vse posle, ki jih sicer lahko opravlja matična družba.

Kako se podružnica vpiše v sodni register?

Pravne osebe s sedežem v Sloveniji lahko postopek vpisa podružnice izvedejo na kateri koli točki VEM, denimo na Dati, ali pri notarju. Postopek na VEM točki je brezplačen, medtem je storitev pri notarju plačljiva. Na VEM točki se mora oglasiti direktor oziroma zastopnik pravne osebe, ki želi registrirati podružnico. S seboj mora imeti:

 • osebni dokument,
 • overjeno izjavo lastnika poslovnega prostora, da  dovoljuje opravljanje  dejavnosti na tem naslovu (izjava se overi na katerikoli upravni enoti ali pri notarju),
 • izpolnjeno vlogo za vpis podružnice, ki jo na točki VEM pošljejo na pristojno sodišče, to pa v nekaj dnevih odloči glede vpisa podružnice v sodni register.

Celoten postopek za ustanovitev podjetja in registracijo podružnice, razlagamo tudi na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Informacije o nadaljnjem poslovanju podjetnikov, pa delimo na seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Prijava na izobraževanje

Postopek registracije podružnice tuje pravne osebe

Tuje podjetje lahko v Sloveniji opravlja pridobitno dejavnost, če ustanovi povsem novo podjetja (pravno osebo) ali pa registrira podružnico. Ustanovitev podjetja v Sloveniji torej ni pogoj, tuje podjetje lahko samo registrira podružnico, kar je v praksi najpogosteje.

podružnica

Podružnica nastopa v imenu in za račun tujega podjetja, pri čemer mora uporabljati  ime matičnega podjetja, njegov sedež in svojo firmo. Za vse obveznosti, ki nastanejo s poslovanjem podružnice, je odgovorno tuje podjetje z vsem svojim premoženjem.

Prijavo za vpis podružnice tujega podjetja v sodni register lahko vloži zastopnik tujega podjetja samo pri notarju. Postopek registracije podružnice je podoben ustanovitvi podjetja. Tuja oseba se mora vpisati v davčni register in pridobiti davčno številko ter se identificirati za namene DDV. Po vpisu v sodni register lahko podružnica začne opravljati gospodarsko dejavnost. Če so zahtevani posebni pogoji za opravljanje dejavnost, mora najprej izpolniti le-te.

Tuje podjetje iz države, ki ni članica EU,  lahko v Sloveniji ustanovi podružnico, če je v državi, kjer ima sedež, registrirano najmanj dve leti.

Podružnica ali poslovna enota?

Poslovna enota je del podjetja, ki na drugem naslovu opravlja isto ali drugo dejavnost kot družba. Medtem ko se podružnica vpiše v sodni register,  se poslovna enota vpiše v poslovni register, ki ga vodi AJPES.

Poslovna enota ne sme samostojno opravljati poslov. Nima uradnega statusa, niti svojega uradnega imena in zastopnika. Kljub temu, pa je poslovno enoto treba vpisati v poslovni register, kar se lahko opravi na točki VEM.

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (4)

 • Maja Vidic 25. avgusta 2017 - 15:56 Odgovori

  Spostovani,
  V primeru da je sedez druzbe, ki se ukvarja z oddajo sob v najem v enem kraju in je hisa za oddajo v drugem kraju, ali je potrebno registrirati podruznico oz.poslovni prostor na kraju oddaje? Vsa dokumntacija in vodenje podjetja je na sedezu druzbe, hisa za oddajo pac v drugem.

  Hvala in lep pozdrav,
  Maja

  • Dominika Ahačič 28. avgusta 2017 - 10:41 Odgovori

   Spoštovani!

   Smiselno je, da v vašem s. p. doregistrirate podružnico. Postopek lahko opravite brezplačno na katerikoli VEM točki v Sloveniji, v kolikor imate digitalno potrdilo (Sigen-co), lahko postopek opravite od doma, prek e-Vem portala (www.evem.si).
   Na postopek na VEM točko mora priti osebno nosilec dejavnosti. S seboj mora imeti osebni dokument in overjeno Izjavo lastnika objekta, v kolikor podjetnik sam ni lastnik ali solastnik prostora, kjer bo naslov podružnice.

   V kolikor bi želeli na naši VEM točki DATA opraviti postopek, nas pokličite 01 6001 530 ali nam pišite za termin na data@data.si.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Andrej Delopst 24. Marca 2020 - 13:12 Odgovori

  Pozdravljeni.

  Meni zanima sledeče:
  V tem trenutku sem zaposlen v slovenskem podjetju, katerega lastnik je Nemško podjetje. Zaposlen sem kot prodajni zastopnik. Delo je na ternu in od doma.

  Pred kratkim je bil del podjetja (naš del) prodan v Avstrijo. To podjetje bi naj do konca leta v Zagrebu (na Hrvašem) odprlo podružnico – filiale.

  Kaj pomeni to za nas? Govora je o zaposlitvi preko podružnice v Zagrebu? Sam sem mnenja, da se zaposlim v Avstriji, direktno.

  Prosim za vaše mnenje.

  • DATA d.o.o. 8. Aprila 2020 - 21:56 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Žal vam zgolj na osnovi posredovanih informacij ne moremo podati natančnega nasveta oziroma odgovora. Možnosti je namreč več, večinoma pa so odvisne od poslovne strategije vašega delodajalca.

   V kolikor bi želeli natančno preučitev vašega primera na tej osnovi pravno svetovanje vam laho ponudimo storitev plačljivega svetovanja (120,00 EUR + DDV). Če bi vas takšna storitev zanimala nas obvestite.

   Lep pozdrav in vse dobro,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja