Go to Top

Plačilo testa – kdaj je HAG testiranje brezplačno?

Plačilo testa – da ali ne? Nekaj zmede!

Plačilo testa (hitrega antigenskega testa) – kdaj da in kdaj ne? S sproščanjem ukrepov se je ukinilo tudi brezplačno testiranje. A kdaj je potrebno plačilo testa in kdaj ne? Mimogrede, v našem podjetju Data imamo poleg podjetniških, davčnih in računovodskih tudi odlične pravne svetovalce! Če bi potrebovali katero od naših storitev, smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na elektronskem naslovu data@data.si.

Informativni izračun plače

Plačilo testa ni potrebno, če izpolnjujete pogoje

Za lažje razumevanje, kdaj je plačilo testa potrebno in kdaj ne, se je odzvalo Ministrstvo za zdravje. Sporočili so, da plačilo hitrega antigenskega testa ni potrebno, če oseba kaže simptome covida-19. V tem primeru so testi plačani s strani državnega proračuna. V primeru simptomov bo osebo na testiranje naročil zdravnik. Plačilo testa prav tako ni potrebno, če je bila oseba pozitivna pri samotestiranju. A v tem primeru oseba potrebuje dokazilo. To je lahko fotografija ali ploščica (za samotestiranje) ter osebni dokument. Takrat se oseba na hitro testiranje naroči sama, in sicer pri pooblaščenih izvajalcih hitrih testov. Brezplačno pa je tudi testiranje za okužene z novim koronavirusom, ki bodo po sedmih dneh želeli predčasno prekiniti izolacijo. Tudi ti bolniki morajo predložiti dokazilo o pozitivnem rezultatu testiranja.

Ustanovitev podjetja

davčno svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Od začetka februarja za potrditev okužbe dovolj HAG test

Od začetka februarja velja, da za potrjeno okužbo s covidom-19 ni več potrebno na PCR-test. Dovolj je že pozitiven hitri antigenski test. Koliko pa je najvišje določeno plačilo testa HAG? Uredba, ki je bila sprejeta lani novembra (velja do 4.5.2022), določa, da je najvišja cena hitrega antigenskega testiranja sedem evrov na storitev.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kaj v primeru pozitivnega in negativnega izvida?

Če je izvid HAG testa pozitiven pomeni, da je oseba okužena s koronavirusom in mora v izolacijo. Če je HAG test negativen, oseba pa je brez simptomov okužbe dihal, pomeni da oseba ni okužena. V primeru, da je test negativen, oseba pa simptome ima, gre za tri dni vseeno v samoizolacijo. Po treh dneh samoizolacije za osebe s simptomi sledi novo hitro antigensko testiranje pri pooblaščenem izvajalcu. Pozitiven izvid jasno pomeni potrjeno okužbo in izolacijo, v primeru negativnega izvida (a s simptomi) pa se priporoča obisk zdravnika.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Preberite tudi, kako je z bolniškim nadomestilom za covid-19. Preverite še, kaj se z marcem spreminja glede bolniške odsotnosti!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja