Go to Top

Potrjen covid-19 z antigenskim testom, spreminja se veljavnost potrdil!

Potrjen covid-19 – dovolj pozitiven izvid hitrega antigenskega testa

Potrjen covid-19 – od danes velja, da je za potrditev okužbe s koronavirusom dovolj hitri antigenski test. Spreminja se tudi napotitev na PCR-testiranja. Od danes naprej pa prav tako veljajo spremembe pri veljavnosti evropskih PCT potrdil. Mimogrede, ste si že od nekdaj želeli ustanoviti podjetje? To lahko enostavno storite na naši Data točki! Za dodatne informacije nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Nov protokol za potrjen covid-19

Od danes naprej velja, da vsi z znaki ali brez znakov okužbe dihal gredo k pooblaščenemu izvajalcu HAG-testov. Če je izvid tega testa pozitiven, gre za potrjen covid-19. V tem primeru je potrebna izolacija, oseba pa dobi tudi slovensko digitalno covid potrdilo po preboleli okužbi. Če je izvid tega testa negativen ter oseba nima znakov okužbe, potem velja, da oseba nima covida-19. V primeru pa, da je izvid testa negativen, oseba pa ima znake okužbe dihal, se za 72 ur samoizolira. Če po treh dneh znaki okužbe več niso prisotni velja, da je bil izvid negativen ter ni bil potrjen covid-19. Če pa so simptomi še vedno prisotni, se ponovi HAG-test. Če je negativen, se razume, kot da oseba covida-19 nima, predlaga pa se pregled pri izbranem zdravniku. Če pa je HAG-test pozitiven, gre za potrjen covid-19 in ravna se enako, kot če bi bil izvid testa pozitiven že na samem začetku. Šlo naj bi začasen ukrep, dokler je virus med populacijo močno razširjen.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

pravno svetovanje

Bi želeli zaslužiti s hobijem? Prijavite se na brezplačen webinar!

Kdaj potem na PCR-test?

Na brezplačno PCR-testiranje bo možno le še, če vas bo napotil zdravnik. PCR-test se lahko izvaja tudi samoplačniško (na primer za primere prehoda meja ipd.), sicer pa je ta metoda rezervirana za zdravnike, ki potrebujejo izvid za obravnavo bolnika.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Uvedba slovenskega covid potrdila

Z današnjim dnem se uvaja tudi slovensko covid potrdilo za izvid hitrega antigenskega testa, ki je pozitiven, torej pokaže potrjen covid-19. Razlika z evropskim covid potrdilom je ta, da evropsko potrdilo začne veljati 11. dan po potrditvi okužbe s PCR-testom, slovensko pa lahko že sedmi dan za osebe, ki so samoizolacijo skrajšale z negativnim hitrim antigenskim testom. Veljavnost potrdila bo 180 dni, imelo pa bo QR-kodo, ki jo bodo preverjali z isto aplikacijo kot evropsko covid potrdilo. Bo pa veljalo le v Sloveniji – z njim za zdaj ne bo mogoče prehajati v druge države.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Spremembe pri veljavnosti evropskih covid potrdil

Od danes veljajo tudi spremembe pri veljavnosti covid potrdil. Polno cepljenim od danes potrdilo velja 270 dni od zadnjega cepljenja. Neomejeno potrdilo pa imajo cepljeni s poživitvenim odmerkom ter pod določenimi pogoji tudi cepljeni prebolevniki. O tem, kako dolgo velja vaše covid potrdilo, smo več pisali tukaj. V primeru morebitnih vprašanj pa se lahko obrnete na NIJZ.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja