Go to Top

Plača iz tujine, njena obdavčitev ter kraj opravljanja dela

Plača iz tujine in obdavčitev

Plača iz tujine je v zadnjih letih postala stalnica. Veliko slovenskih davčnih rezidentov si najde zaposlitev pri tujih delodajalcih. Včasih delo opravljajo v Sloveniji včasih v tujini. Kako se obdavčuje plača iz tujine vam predstavljamo v nadaljevanju.

Informativni izračun plače

Kraj opravljanja dela

Kadar slovenski državljani opravljajo delo za tujega delodajalca brez spremembe bivališča, torej ostanejo v Sloveniji, praviloma ostajajo tudi davčni rezidenti. To pomeni, da ostane primarna pravica obdavčitve dohodka v Sloveniji. Hkrati je, v tem primeru, plača iz tujine obremenjena tudi s prispevki, kot če bi prejemal plačo od slovenskega delodajalca. Prijava v zavarovanje se uredi preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Zaposleni mora sam, najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec, predložiti mesečni obračun prispevkov. Obrazec se imenuje: Obračun prispevkov za socialno varnost za zaposlene pri tujih delodajalcih (OPSVT). Dodatno je plača iz tujine obdavčljiva še z dohodnino.

IZRAČUN DOHODNINE

V primeru, da slovenski državljani opravljajo delo v tujini, in se tja tudi preselijo, morajo urediti svoj davčni-rezidentki status. V ta namen izpolnijo obrazec Vloga za ugotavljanje rezidentskega statusa po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) – odhod iz Republike Slovenije. Ker delo ne opravljajo v Sloveniji, se tu posledično ne plačujejo obvezni prispevki za zdravstveno, pokojninsko in socialno varnost. V kolikor je davčno rezidentstvo urejeno v državi zaposlitve in hkrati v Sloveniji zaposleni ni več davčni rezidenti, potem se plača iz tujine v Sloveniji ne obdavčuje z dohodnino.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

davčno svetovanje

OBRAČUNAJTE SI DNEVNICE ZA TUJINO

Dohodnina

Davčni rezidenti Slovenije, ki so zaposleni pri podjetju iz tujine, morajo izpolniti in oddati »Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja za rezidente« (DOHZAP št. 1). To morajo zavezanci oddati v petnajstih dneh od dneva,  ko je v davčnem letu prvič prejeta plača iz tujine (dohodek iz delovnega razmerja). Pri ugotovitvi davčne osnove se upoštevajo znižanja za obvezne prispevke, olajšave in morebitne davke plačane v tujini.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Posebnost je pri obračunu davka, dohodnine, če je prejeta plača iz tujine za delo v tujini, kjer so tudi plačani obvezni prispevki in osebni davek. V tem primeru, mora rezident iz tujine prejeti obračun, plačilno listo, iz katere bodo razvidni podatki, ki so potrebni za obračun davka v Sloveniji.

Primerjava: Plača iz tujine (prejemnik davčni rezident Slovenije)

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

v EUR delo v Sloveniji delo v tujini
bruto plača 3.000,00 3.000,00
obvezni prispevki 663,00 570,00
davčna olajšava 291,67 291,67
osnova za davek 2.045,33 2.138,33
davek/dohodnina 460,95 488,98
plačan davek v tujini 0,00 410,00
za plačilo v Sloveniji 460,95 78,98

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja