Go to Top

Odmera za dopust 2022 – do kdaj jo morate prejeti oz. izročiti?

Odmera za dopust 2022 – delodajalci, veste do kdaj jo morate izročiti?

Odmera za dopust 2022 – delodajalci morajo dopust 2022 zaposlenim odrediti dokaj hitro. Do kdaj imate čas? Kakšne so globe, če ga ne odredite v roku? Koliko znaša minimalni dopust in kako je z dodatnimi dnevi? Bi potrebovali nasvet s področja delovnega prava? Pri tem vam lahko pomagajo naši izkušeni pravni svetovalci! Pokličete lahko na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Odmera za dopust 2022 do konca marca!

V Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da mora delodajalec najkasneje do 31. marca delavce pisno obvestiti o število dni letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Če odmera za dopust 2022 ni oddana pravočasno, ste v prekršku. Nedavno smo pisali tudi o preostanku dopusta iz 2021. Pred slabim mesecem je bil sprejet tudi PKP 10, ki med drugim predvideva tudi koriščenje dopusta še iz leta 2020 – do 1.4.2022 in dopust iz 2021 do 31.12.2022. Če niste prepričani, kako odmeriti dopust za zaposlene, je odmera za dopust 2022 tema, ki jo obvladajo naši pravni svetovalci! Za plačljivo svetovanje ali pomoč pripravi odmere, lahko pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača 2022 uradno 1074,43 evra!

Koliko znaša globa, če odmera za dopust 2022 ni oddana pravočasno?

Tudi globe za prekršek, če odmera za dopust 2022 ni oddana pravočasno, določa Zakon o delovnih razmerjih. 217.b člen določa globo od 750 do 2000 evrov za delodajalca, če delavca ne obvesti o odmeri letnega dopusta. Z globo od 100 do 800 evrov pa se lahko poleg delodajalca kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Kdaj ima delavec pravico do dopusta?

Pravico do letnega dopusta delavec pridobi, ko sklene pogodbo o zaposlitvi. Če ima delavec veljavno pogodbo za celotno leto 2022, mu pripada celoten dopust za to leto. V primeru, da pa delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, pa je upravičen do sorazmernega deleža dopusta. In sicer za tiste mesece, ko je bil v tekočem letu pri delodajalcu zaposlen. Koliko pa znaša minimalni dopust? V koledarskem letu letni dopust ne sme biti krajši od štirih tednov. To velja ne glede na to, če delavec opravlja polni ali krajši delovni čas. V praksi to pomeni, da ima zaposleni, ki dela osem ur na dan ter pet dni v tednu, pravico do najmanj 20 dni letnega dopusta.

Postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Kdaj zaposlenim pripadajo dodatni dnevi dopusta?

Ko se pripravlja odmera za dopust 2022, je pomembno vedeti tudi, da nekaterim delavcem pripadajo tudi dodatni dnevi dopusta. V katerih primerih?

  • Delavcu invalidu z vsaj 60 % telesno okvaro pripadajo najmanj 3 dodatni dnevi letnega dopusta;
  • starejšemu delavcu pripadajo najmanj 3 dodatni dnevi letnega dopusta;
  • delavcu z otrokom, ki potrebuje posebno nego oz. varstvo na podlagi predpisov, ki urejajo družinske dodatke pripadajo najmanj 3 dodatni dnevi letnega dopusta;
  • do 1 dodatnega dneva dopusta je upravičen zaposleni za vsakega otroka do 15. leta starosti;
  • dodatni dnevi dopusta so lahko predpisani v kolektivni pogodbi ali v splošnem aktu delodajalca.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja