Go to Top

Novosti protikoronske zakonodaje s 1. julijem!

Novosti protikoronske zakonodaje bodo v veljavi že s 1. julijem 2020. Spomnimo, tretji protikoronski paket je prinesel ukrep subvencioniranja polnega delovnega časa, podaljšanje ukrepa začasnega čakanja na delo, turistične bone… Kakšne spremembe obstoječih ukrepov se torej obetajo?

PODJETNIŠKI SEMINARJI IN WEBINARJI

Delodajalci, ste se odločili za katerega izmed ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa ali ste se zgolj odločili, da delavcem omogočite opravljanje dela na domu? Veste, kako morate urediti formalnosti, da je delo na domu urejeno skladno z zakonodajo? Pišite našim pravnikom na data@data.si in se izognite morebitnim globam v primeru inšpekcijskega nadzora pristojnih služb!

Informativni izračun plače

Novosti glede koriščenja turističnih bonov

Zagotovo je ena izmed aktualnejših novosti tako za ponudnike kakor tudi za upravičence dejstvo, da bomo lahko turistične bone koristili tudi pri ponudnikih – sezonskih sobodajalcih! Omejitev, da so morali biti sobodajalci prijavljeni v registru s 13. marcem 2020, ne velja več.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ukrep začasnega čakanja na delo doma se podaljšuje do konca julija

Delodajalci, potrebujete pomoč pri ureditvi dokumentacije za opravljanje dela na domu? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Ukrep začasnega čakanja na delo se podaljšuje do konca meseca julija. S sklepom vlade se lahko to obdobje podaljša še največ dvakrat, torej do konca septembra.

Podrobneje smo ukrep, postopek in pogoje že predstavili v prispevku z naslovom: “Delno povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo“.

Bruto neto plača

V primeru odreditve karantene stroške nosi država

Tretji protikoronski paket prinaša novosti glede razlikovanja med dvema odredbama karantene, in sicer:

  1. odrejena karantena na državni meji in
  2. odrejena karantena zaradi stika z osebo znotraj Slovenije.

Če vam je bila karantena odrejena na meji, boste upravičeni do 50% plače, če vam je bila karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo na ozemlju Slovenije pa do 80%. Novosti so bile sprejete z namenom, da se tisti, ki se odpravljajo v državo s slabšo epidemiološko sliko že vnaprej zavedajo rizika in sprejmejo dejstvo, da bodo morali ob vrnitvi morebiti v karanteno. Seveda, so hkrati že vnaprej seznanjeni, da bodo upravičeni zgolj do 50% nadomestila plače.

ZNESEK REGRESA 2020

Za sledenje okužbam s koronavirusom se obetajo novosti tudi v obliki mobilne aplikacije

Kot ena izmed novosti za lažje spremljanje okužb ter tudi nadzorovanje spoštovanja odrejene karantene Slovenija trenutno pripravlja pravno podlago za mobilno aplikacijo. Mnenja o slednji so različna. Zagotovo pa bo potrebno zagotoviti skladnost z evropsko in nacionalno zakonodajo.

Pravniki v DATA d.o.o. bomo vse novosti glede sprejete pravne podlage spremljali. Še posebej z vidika zaščite ustavne pravice do zasebnosti ter določb GDPR.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja