Go to Top

Nove elektronske osebne izkaznice bodo po pol leta »zaživele«!

Nove elektronske osebne izkaznice – imetniki prejmejo še geslo!

Nove elektronske osebne izkaznice bodo končno lahko uporabljene za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje. V ta namen imetniki preko pošte že prejemajo začetna gesla za aktivacijo elektronske osebne izkaznice in nastavitev kode PIN.

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Nove elektronske osebne izkaznice bodo več kot pol leta od pričetka izdajanja končno zaživele!

S ponedeljkom je država pričela s pošiljanjem začetnih gesel, ki jih koristijo imetniki nove elektronske osebne izkaznice, izdane po 28. marcu 2022. Ta gesla so bila oz. še bodo poslana skoraj 300 tisoč slovenskim državljanom. S tem geslom bodo uporabniki teh osebnih dokumentov lahko nove elektronske osebne izkaznice »aktivirali« in nastavili izbrano PIN kodo.

Uporaba teh izkaznic bo mogoča s koriščenjem čitalnika pametnih kartic in programske opreme »IDProtect Client« – tako na operacijskih sistemih Windows in Mac. Podrobnejša navodila za aktivacijo so opisana tukaj.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto! Uporabite Datin brezplačni kalkulator!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Nove elektronske osebne izkaznice za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje

Nove elektronske osebne izkaznice bodo imetniki lahko uporabljali za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje. Tako bo npr. takoj možna uporaba v elektronskih storitvah, ki uporabljajo t.i. SI-PASS. Kmalu se pričakuje se tudi postopna prilagoditev ostalih elektronskih storitev. Tako boste lahko dostopali in podpisovali elektronske dokumente v npr. eUpravi ali eDavkih.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kmalu tudi za obisk zdravstvenih ustanov

Nove elektronske osebne izkaznice bodo lahko nadomestile kartice zdravstvenega zavarovanja pri obisku osebnih zdravnikov in drugih zdravstvenih ustanov. Temu bo tako le v primeru uporabe nove elektronske izkaznice s elektronskim čipom, ki so bile izdane po 28. marcu 2022. Osebne izkaznice izdane pred tem datumom, kot tudi tiste, ki nimajo novega čipa, ne bo mogoče uporabiti v te namene. Nove elektronske osebne izkaznice za to uporabo ne bo potrebno aktivirati. Uporaba nove osebne izkaznice za namene identifikacije v zdravstvenih storitvah pa je predvidena za prvo polovico prihodnjega leta.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja