Go to Top

Mesečni temeljni dohodek za s.p.: vlogo za mesec januar lahko že oddate!

Mesečni temeljni dohodek je ukrep državne pomoči, ki ga je oktobra 2020 prinesel peti interventni zakon (PKP5). S sprejetjem sedmega interventnega zakona (PKP7) pa je bil ukrep podaljšan do vključno 31. marca 2021. Od 11. januarja 2021 je na spletni strani e-Davki že na voljo vloga za mesečni temeljni dohodek za januar.

Informativni izračun plače

Pravniki podjetja Data d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Trenutno je aktualnih kar nekaj ukrepov iz naslova interventne zakonov, ki ste jih kot delodajalec dolžni izpolniti. Spomnimo, da morate skladno s PKP7 pri decembrski plači izplačati delavcem krizni dodatek in dodatek za delo v sivi in rdeči coni. Niste povsem prepričani, kako izvesti izplačila, da bodo skladna z zakonodajo? Javite se naši pravni službi, ki bo v okviru pravnega svetovanja poskrbela, da pravočasno uredite, kar vam nalaga zakon. Pišite jim na [email protected].

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kakšni so pogoji za pridobitev temeljnega dohodka?

Samozaposlenim pripada mesečni temeljni dohodek, če izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • opravljajo dejavnost najmanj od 1. septembra 2020,
  • imajo padec prihodkov v lanskem letu za 20 % glede na leto 2019,
  • imajo na dan oddaje vloge za uveljavitev temeljnega dohodka poravnane vse davčne obveznosti.

PKP7 je potrjen: kaj prinaša podjetjem?

Mesečni temeljni dohodek znaša po 1100 evrov za samozaposlene, sicer pa so do njega upravičeni tudi samozaposleni v kulturi. Ker takšnim posameznikom država plačuje obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je znesek temeljnega dohodka za kulturnike v času epidemije 700 evrov. Mesečni temeljni dohodek pripada tudi upravičenim kmetom in družbenikom.

Komu mesečni temeljni dohodek ne pripada?

Mesečni temeljni dohodek vam ne pripada, če:

  • ste svojo dejavnost registrirali po 1. septembru 2020,
  • imate popoldanski s.p.,
  • ste družbenik oziroma direktor, vendar niste zavarovani na podlagi 040.

Minimalna plača 2021 bo višja: koliko po novem znaša?

Kdaj se izplača mesečni temeljni dohodek?

  • Oddaja vloge do 31. 1. 2021: če bo izjava vložena do tega datuma za januar, bo nakazan denar na transakcijski račun (TRR) 10. 2. 2021.
  • Oddaja vloge od 1. 2. do 28. 2. 2021: če bo izjava vložena v tem obdobju za februar ali za januar in februar skupaj, ali samo za januar, bo nakazan denar na TRR do 10. 3. 2021.
  • Oddaja vloge od 1. 3. do 31. 3. 2021: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec ali za marec in februar ali za marec in januar ali za vse tri mesece skupaj, bo nakazan denar na TRR 10. 4. 2021.

Izjavo lahko oddate prek portala e-Davki ali mobilne aplikacije e-Davki.

Pravni nasvet

Mesečni temeljni dohodek v povezavi z drugimi ukrepi

Zavezancem, ki bodo vložili tudi vlogo za izplačilo delno povrnjenega izgubljenega dohodka (zaradi karantene ali odsotnosti z dela zaradi varstva otrok), se znesek mesečnega temeljnega dohodka zmanjša za višino morebitnega že izplačanega delno povrnjenega izgubljenega dohodka.

Če nadomestilo za karanteno za posamezen mesec še ni bilo izplačano, se na podlagi vložene vloge izplača mesečni temeljni dohodek, izjava za karanteno pa se zavrne.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja