Go to Top

Vračilo izgubljenega dohodka: kako pravilno izpolniti vlogo?

Vračilo izgubljenega dohodka je eden izmed mnogih ukrepov Vlade Republike Slovenije za omilitev posledice epidemije. Rok za oddajo vloge se bliža, na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) pa opažajo, da nekateri zavezanci ne uveljavljajo pravilno delnega vračila izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok. Kako pravilo oddati vlogo za vračilo izgubljenega dohodka?

Informativni izračun plače

Podjetniki, stojimo vam ob strani v teh izrednih razmerah. Naši strokovnjaki redno spremljajo vse novosti zakonodaje. Če se srečujete z nejasnostmi glede vaših pravic, se lahko vedno javite naši pravni službi, ki vam bo pomagala na vaši podjetniški poti. Za individualno svetovanje lahko pišete pravni službi na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Komu pripada vračilo izgubljenega dohodka?

Samozaposleni, družbeniki in kmetje lahko na podlagi petega interventnega zakona (PKP5) zaprosijo za delno vračilo izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene ali odsotnosti zaradi varstva otrok. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Delno vračilo izgubljenega dohodka pripada:

  • samozaposlenemu, ki je na dan 28. 11. 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 15. člena ZPIZ-2,
  • družbeniku ali delničarju gospodarskih družb oziroma ustanovitelj zadruge ali zavoda, ki je poslovodna oseba, in je na dan 28. 11. 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 16. člena ZPIZ-2 in
  • kmetu, ki je na dan 28. 11. 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 17. člena ali petega odstavka 25. člena ZPIZ-2.

Karantena kot razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi

Kako pravilo oddati vlogo za delno vračilo izgubljenega dohodka?

Vlogo za delno vračilo izgubljenega dohodka morate vsakič znova vložiti!

Nekateri upravičeni želijo iz naslova delnega povračila izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok z eno vlogo pridobiti 500 evrov ali 750 evrov povračila, kar ni pravilno.

  • Če karantena ali obveznost varstva otrok traja več kot 10 dni (na primer vrtec je zaprt več kot 10 dni), se vloži nova vloga, v kateri mora biti razvidno obdobje trajanja varstva.
  • Ena vloga se torej vloži za obdobje 10 dni karantene ali obdobja varstva otrok. Če je to obdobje daljše, se mora vnovič vložiti vloga. Na primer: za obdobje 30 dni obveznosti varstva otrok se tako vložijo 3 vloge (tri krat po deset dni). Delno vračilo izgubljenega dohodka oziroma njegova višina ni odvisna od števila otrok, temveč od trajanja oziroma obdobja varstva.

Pravni nasvet

Zavezanec torej lahko v mesecu dni prejme delno vračilo izgubljenega dohodka v višini do 750 evrov, vendar za vsakih 10 dni varstva mora biti vložena nova izjava, v opisu pa mora biti razvidno, za katerih 10 dni varstva se nanaša (na primer 2. 11. 2020–11. 11. 2020, 12. 11. 2020–21. 11. 2020).

V katerem primeru vam vračilo izgubljenega dohodka ne pripada, ker varstvo ni višja sila?

Odlok vlade o zaprtju vrtcev velja od 26. 10. 2020 dalje, za šolarje pa šele s podaljšanjem počitnic, torej od 2. 11. 2020 dalje oziroma z začetkom pouka na daljavo, to je od 9. 11 .2020 dalje. Novoletne počitnice ne štejejo za višjo silo varstva otrok.

Rok za oddajo vloge je 31. 12. 2020, izplačila bo FURS nakazal 10. 1. 2021.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja