Go to Top

Menjalno razmerje evra je strmoglavilo! Kakšne bodo posledice?

Menjalno razmerje evra prikazuje situacijo v kateri se je znašla EU! Kaže to tudi na morebitno gospodarsko krizo?

Menjalno razmerje evra je prvič v 20-letni zgodovini valute resno padlo pod tečaj ameriškega dolarja. Kaj to pomeni za trenutno gospodarsko krizo? Zakaj oziroma za koga takšna situacija ni tudi nujno slaba?

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Menjalno razmerje enačimo z gospodarska perspektiva Evro-območja

Čeprav strokovnjaki vztrajajo, da je menjalno razmerje evro-dolar padlo le pod »psihološko mejo«, je potrebno opozoriti, da je prav psihologija pri trgovanju z valutami pomembna. Menjalno razmerje določene valute predstavlja bolj kot ne ekonomsko perspektivo države, ki jo valuta zastopa.

Informativni izračun plače

Menjalno razmerje evra - bi to lahko vztrajno padalo?

Za trenutno menjalno razmerje evro-dolar je vsekakor kriva rekordna inflacija. Tudi vojna v Ukrajini, posledice sankcij, odvisnost od ruskega plina in visoke cene energentov predstavljajo izgubo konkurenčne prednosti za gospodarstva članic "evrocone".

Vedno višje cene hrane in cen elektrike predstavljajo grožnjo, da se bo domača potrošnja zmanjšala. Domača potrošnja je predstavljala glavno gonilo gospodarske rasti v zadnjem četrtletju, tako v EU, kot za Slovenijo.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Razlogi za takšno menjalno razmerje tičijo tudi drugje in teh ni vredno spregledati!

Za odgovore na vsa ta vprašanje je situacijo potrebno tudi pogledati iz druge perspektive, torej upoštevati, da je ameriški dolar pridobil na vrednosti v zadnjem obdobju. Temu je botrovalo dejstvo, da je ameriški dolar globalno gledano dominantna valuta ter da ta predstavlja valuto zadnje rezerve oz. varnega zatočišča za investitorje po celem svetu. Ti se zatečejo k zlatu in ameriškemu dolarju, da bi obvarovali svoje premoženje pred negativnimi vplivi. Ti negativni vplivi so najbolj pogosto prav inflacija in vojni konflikti.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Tudi različne obrestne mere centralnih bank ZDA in EU krepko vplivajo na menjalno razmerje!

V ZDA je ameriški Fed nedavno dvignil ključne obrestne mere višje in hitreje, kot Evropska centralna banka (ECB). Zadeve ni potrebno dati v poduk davčnemu svetovalcu, za ugotovitev, da se je nekaterim globalnim vlagateljem izplačalo preusmeriti svoje prihranke tja, kjer je obrestna mera (čeprav ne prav neznatno) višja. To je povzročilo večje povpraševanje po ameriškem dolarju in njegovo menjalno razmerje je višje napram evru.  Kar pritrjuje takšni razlagi situacije je tudi rast vrednosti ameriškega dolarja v primerjavi z večino ostalih svetovnih valut – predvsem z japonskim jenom in britanskim funtum.

Ključno vprašanje za določitev smeri nadaljnje gospodarske rasti držav članic Evra je, ali bo ECB zmožen dvigovanja obrestnih mer tudi v prihodnje. Čeprav so ti dvigi napovedani načrtovani in ne nazadnje tudi potrebni, bi prav ti lahko resno ohromili gospodarsko rast držav članic.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Menjalno razmerje in izvozniki držav v Evro-uniji

Takšno menjalno razmerje je po godu, veliko bolj kot potrošnikom, pravzaprav le izvoznikom. Ti postajajo bolj konkurenčni z nižjo vrednostjo evra. Čeprav se v Sloveniji prav zgledujemo po izvoznikih, bodo v prednostni situaciji zaenkrat le tisti, ki bodo izvažali ali pričeli izvažati izključno v ZDA.

Ravno obratna situacija se oblikuje v ZDA. Za ameriške izvoznike postajajo njihovi izdelki manj konkurenčni, ti pridobivajo na ceni in izvozniki izgubljajo prihodke. Trenutno menjalno razmerje nakazuje tudi na gibanje v smeri, kjer  bo situacija v prihodnosti ugodnejša za ameriške vlagatelje v "evroconi". Trenutno menjalno razmerje evro - dolar na frankfurtski borzi lahko preverite na tej povezavi.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja