Go to Top

Sankcije – kje podjetje preveri, ali je posel navzkriž z aktualno zakonodajo?

Sankcije – kje podjetje preveri, ali je posel navzkriž z aktualno zakonodajo? - Data d.o.o.

Sankcije in nakazilo denarja v tujino – obstajajo torej črni seznami?

Sankcije so trenutno izredno aktualna tema, saj se lahko dotikajo tudi najmanjšega izvoznika, ki je oblikovan kot s.p. Kje torej podjetje preveri možnost izvedbe določenega posla, kadar so v veljavi sankcije?

Informativni izračun plače

Sankcije – kaj pravzaprav to so?

Sankcije, kot jih je svet pričel izvajati proti Rusiji, so kakršnekoli vrste omejevalnih ukrepov, naperjene proti fizičnim osebam, pravnim osebam ali organizacijam. Takšni omejevalni ukrepi se izvajajo z namenom, da bi omejili njihove dejavnosti ter izvajali pritisk in vpliv nanje. Razlog za uvedbo sankcije je želja mednarodne skupnosti, da se na miren način doseže, da države ali drugi subjekti prenehajo ogrožati mednarodni mir ali varnost.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.? Pokličite na 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Kako izgledajo sankcije?

Takšni ukrepi se navadno izvajajo kot finančne sankcije, trgovinske sankcije in omejitve na potovanja oz. omejitev civilnega letalstva – a niso nujno omejeni le na to. Najpogosteje sankcije zavzamejo obliko zamrznitve sredstev na računih, prepoved razpolaganja s premoženjem nasploh, kot tudi omejevanje izvoza ali uvoza neke dobrine. Lahko se dotikajo držav, organizacij, entitet oz., dandanes pogosteje, točno določenih fizičnih ali pravnih subjektov. Sankcije so v zakonodaji urejene po Zakonu o omejevalnih ukrepih, ki jih Republika Slovenija uvede ali izvaja v skladu s pravnimi akti in odločitvami, sprejetimi v okviru mednarodnih organizacij (ZOUPAMO).

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Sankcije – dva seznama, ki ju vsako podjetje mora preveriti

Kadar veljajo sankcije zoper državo, fizične ali pravne osebe je potrebno preveriti dva seznama veljavnih sankcij. Tako tistega, ki ga vodi Evropska Unija (EU), kot tudi seznam Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov (OZN). Dostop do obeh sproti posodobljenih seznamov najdete tukaj . Podrobnejšo razlago prakse omejevalnih ukrepov, kot so sankcije, lahko najdete v publikacijah kot sta »Najboljše prakse EU za učinkovito izvajanje omejevalnih ukrepov« ter »Smernice za izvajanje finančnih omejevalnih ukrepov pri Ministrstvu za zunanje zadeve«. Za bolj celostno obravnavo določenega primera, pa se lahko poslužite tudi svetovanje pravnika.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Sankcije in kazni za njihovo kršitev

Nadzor nad izvajanjem zakona, kot je ZOUPAMO, izvajajo organi javne uprave in druge osebe javnega prava ter nosilci javnih pooblastil, ki so pristojni za področje, na katero se nanašajo omejevalni ukrepi. Zavezanci so, poleg preverjanja sankcioniranih subjektov, dolžni izvajati tudi ukrepe za odkrivanje in preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. To področje ureja Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja