Go to Top

Kreditiranje: podjetja naj zvišajo kapital, banke naj pripravijo raznoliko ponudbo

Banka Slovenije ugotavlja, da se stabiliziranje razmer v bančnem sistemu nadaljuje, da gospodarsko okrevanje ugodno vpliva na finančni položaj podjetij in njihovo kreditno sposobnost, a da bodo morala za novo kreditiranje podjetja povečati kapital, banke pa zanje pripraviti raznoliko ponudbo.

izobraževanje

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?

Poslovni načrt svojega podjetja potrebujete najprej zase, za poslovne partnerje in vselej, ko od banke pričakujete financiranje. Na kaj morate biti pozorni, ko ga pripravljate?

Več informacij

»Visoka zadolženost podjetij se je po letih vztrajnega razdolževanja v mnogih dejavnostih vrnila na ravni pred začetkom hitrega naraščanja finančnega vzvoda,« ugotavljajo v Banki Slovenije. A, da bi se lahko podjetja znova zadolžila, bodo morala izboljšati strukturo financiranja z rastjo kapitala, ne le z zniževanjem zadolženosti.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Novo kreditiranje pa bodo potrebovale tudi banke. Banka Slovenije namreč ugotavlja, da sicer boljša kakovost bančnih portfelje preko nižjih stroškov oslabitev in rezervacij ugodno vpliva na profitabilnost bank, a ob tem ostaja dohodkovno tveganje na relativno visoki ravni – njihovo profitabilnost med drugim ogrožajo nizke  obrestne mere in krajše ročnosti financiranja. »Ob nizki ali upadajoči kreditni aktivnosti in nizkih obrestnih merah pa je ustvarjanje dobička in s tem kapitala omejeno,« ugotavljajo.

Bolj prilagojeno kreditiranje majhnih in srednjih podjetij?

kreditiranjeKer je velik del slabega portfelja bank, okoli 40 odstotkov, še vedno skoncentriran med majhnimi in srednjimi podjetji, Banka Slovenije podpira previdnost in ohranjanje visokih kreditnih standardov. Hkrati dodajajo, da bi morala biti »morebitnega rahljanja standardov deležna le podjetja, katerih kreditiranje bi prispevalo k povečanju kakovosti celotnega bančnega portfelja«.

Zato predlagajo bankam, da diverzificirajo komitente v skupini malih in srednjih podjetij glede na njihove posebnosti »tako pri reševanju nedonosnih terjatev kot pri kreditiranju«. Večja previdnost bank namreč se, kot pravijo, prav pri majhnih in srednjih podjetjih še vedno kaže v naraščanju razlike v obrestnih pribitkih v primerjavi z velikimi podjetji. Dodajajo, da je drugačen pristop potreben tudi do komitentov, ki imajo lažji dostop do zunanjih trgov in so bolj občutljivi na konkurenčne pogoje v tujini.

Banka Slovenije bankam tako svetuje: »Prepoznavanje pravih priložnosti za financiranje bi dodatno prispevalo k povečevanju zdravega dela portfelja in izboljšanju njegove kakovosti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja