Go to Top

Koriščenje lanskoletnega dopusta – je možno tudi po 30. juniju?

Koriščenje lanskoletnega dopusta

Koriščenje lanskoletnega dopusta je v nekaterih primerih možno tudi po 30. juniju. Kdaj? V samo koriščenje lanskoletnega dopusta je med drugim posegel tudi interventni zakon PKP 10. Če imate vprašanja glede dopusta ali druge delovnopravne dileme tudi vi, lahko kontaktirate naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Želite odpreti s.p.? Pokličite 01/600-1530!

Koriščenje lanskoletnega dopusta – dva tedna mora delavec izkoristiti v tekočem letu

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) jasno določa, da je letni dopust možno izrabiti v več delih. Mora pa en del trajati najmanj dva tedna. In teh dveh tednov ni mogoče prenesti v naslednje koledarsko leto. Zakon tudi določa, da je koriščenje lanskoletnega dopusta možno do 30. junija naslednjega leta. Pri tem naša pravna služba priporoča, da delodajalec sprejme interni pravilnik o letnem dopustu, kjer določi tudi koriščenje lanskoletnega dopusta oz. število dni dopusta, ki se lahko prenesejo v prihodnje koledarsko leto. Potrebujete pomoč pri pripravi takšnih pravilnikov, drugih internih aktov, pogodb o zaposlitvi in podobno? Kontaktirajte naše pravne svetovalce na 01/600-1530 ter se dogovorite za ponudbo za storitve.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kako iz bruto plače dobimo neto?

Koriščenje lanskoletnega dopusta po 30. juniju – kaj pravi ZDR-1?

ZDR-1 v nekaterih primerih omogoča koriščenje lanskoletnega dopusta tudi po 30. juniju. Četrti odstavek 162. člena ZDR-1 določa, da ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil porabljen v tekočem koledarskem letu oz. do 30. junija naslednjega leta, zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

V koriščenje lanskoletnega dopusta je posegel tudi PKP 10!

Za koriščenje lanskoletnega dopusta (to velja sicer le za leto 2021 oz. 2022) je treba pogledati tudi v interventni zakon PKP 10. Uporabi se lahko namreč določba 34. člena PKP 10. Ta v drugem odstavku ureja možnost prenosa letnega dopusta iz leta 2021 do 31. decembra 2022. In sicer je to možno, če zaposleni zaradi nujnih delovnih potreb, ki so bile povezane s COVID-19 (ali zaradi posledic epidemije COVID-19), letnega dopusta za 2021 ni mogel izrabiti v rokih.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja