Go to Top

Koliko kilometrov imate do službe?

Koliko kilometrov je lani na svojih vsakodnevnih opravilih naredil povprečen Slovenec

Koliko kilometrov je lani na svojih vsakodnevnih opravilih naredil povprečen Slovenec,  star od 15 do 84 let? Toliko, da bi – če bi hodil proti enemu cilju – prišel od Ljubljane do najsevernejše točke Evrope, Nordkappa, in nazaj. V letu 2017 so prebivalci Slovenije v starosti od 15 do 84 let so opravili več kot 12 milijard kilometrov. To je okoli 7.200 kilometrov na prebivalca, kar je razdalja do Nordkappa in nazaj. Na dan so prebivalci opravili 3,2 poti, ki so skupno trajale 76 minut. Znan je tudi podatek, koliko kilometrov je bila dolga ena pot: povprečno 13 kilometrov.

Bi več potovali, pa dobite premalo regresa? Preverite, če ste ga letos prejeli v skladu z zakonom.

Poti so bile na delovne dni drugačne kakor na nedelovne dni: na delovni dan so prebivalci Slovenije opravili povprečno 3,3 poti, na nedelovni dan pa 2,7 poti. Koliko kilometrov opravimo na delovni dan in koliko konec tedna? Ena pot na delovni dan je bila dolga približno 12 kilometrov, na nedelovni pa 17 kilometrov. Na delovni dan je bilo za vse poti porabljenih povprečno 75 minut, na nedelovni pa 78 minut. Na delovni dan se je največ poti začelo med 7. in 8. uro ter med 15. in 16. uro (čas prometnih konic), na nedelovni pa med 10. in 11. uro.

Kako daleč se pa vi vozite v službo? Vam delodajalec pravilno izplačuje povračilo potnih stroškov?

Glavno prevozno sredstvo: avto

Avtomobil je bil po podatkih Statističnega urada RS glavno prevozno sredstvo na 68 % poti (prevoženih ali kot voznik ali kot sopotnik), na katerih je bilo opravljenih 84 % vseh kilometrov. Podatki niso presenetljivi, saj je bilo konec leta 2017 v Sloveniji več kot 1,1 milijona osebnih avtomobilov, kar pomeni dva avtomobila na 3 prebivalce, stare 18 in več let. Rezultati kažejo, da se je v dveh tretjinah osebnih avtomobilov vozila samo ena oseba; stopnja zasedenosti avtomobila je bila 1,7.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Zaradi nepravilno izpolnjenih potnih nalogov lahko dodatno plačilo davka doleti tako podjetje kot zaposlenega. Nepravilno napisane in obračunane potne naloge davčni inšpektor z lahkoto odkrije. Vabljeni na izobraževanje o pravilnem izpolnjevanju potnih nalogov, kjer vam predstavimo tudi, kako učinkovito postaviti sitem potnih nalogov v podjetju.

Petina poti opravljenih peš

koliko kilometrovSlovenci večino svojih dnevnih opravkov opravimo z avtomobilom. Le na poteh v razdaljah do enega kilometra je bilo več poti opravljenih peš kakor z avtomobilom; na vseh drugih razdaljah je kot način premikanja prevladoval avtomobil. Javna prevozna sredstva so bila največkrat uporabljena na poteh v razdaljah od 20 do 30 kilometrov, njihov delež pa je bil največji (17 %) v razredu razdalj od 150 do 200 kilometrov. Drugi najpogostejši način premikanja je bilo pešačenje, in sicer na 21,3 % poti. Kolo je bilo uporabljeno na 4,5 % poti, javna prevozna sredstva (avtobus in vlak) pa na 4,3 % poti.

Namena največ poti v letu 2017 sta bila prosti čas (36,1 %) in delo (24,0 %), tretji najpogostejši namen pa je bilo nakupovanje (15,1 %). Poti na delo in z dela so bile daljše v primerjavi s potmi z namenom prostega časa – njihova povprečna razdalja je znašala 17 kilometrov, poti z namenom prostega časa pa so bile dolge povprečno 13 kilometrov.

Hranite svoje popotniške želje za čas upokojitve? Preberite, kdo se bo lahko upokojil v letu 2018.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Ste podjetnik? Ugotavljate, da veliko poti opravite, ko iščete informacije o vodenju svojega podjetja? Na izobraževanju Abeceda poslovanja dobite vse informacije na enem mestu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja