Go to Top

Regres 2018: Kdaj in v kakšni višini mora biti izplačan?

Regres 2018 bo znašal najmanj 842,79 evra bruto. Neto znesek je odvisen od dohodninskega razreda zaposlenega. Regres pripada vsakemu delavcu, ki mu pripada pravica do letnega dopusta. Delodajalci morajo regres 2018 svojim zaposlenim izplačati vključno do 30. junija.

>>> Imate zanimiv hobi ali pa dobro idejo? Kako lahko z njim/njo dodatno zaslužite, izveste na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Minimalna višina regresa

Višina regresa je zakonsko določena. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč predpisuje najnižji znesek regresa – delodajalec je dolžan izplačati regres za letni dopust zaposlenemu (ki ima pravico do letnega dopusta) najmanj v višini minimalne plače. Ta za delo s polnim delovnim časom od 1. januarja 2018 dalje znaša 842,79 evra bruto. To pomeni, da mora najmanj toliko znašati tudi letošnji regres. Kolektivna pogodba na ravni dejavnosti pa sicer lahko določa tudi višji regres.

>>> Delodajalci in zaposleni, imate vprašanje vezano na regres 2018? Nudimo vam pravno svetovanje!

Najvišji znesek regresa za letni dopust, od katerega še ni potrebno obračunati prispevkov za socialno varnost je 70 odstotkov povprečne plače v RS za predpretekli mesec. Zadnji znani podatek o višini povprečne plače je objavljen na straneh Statističnega urada.

Regres 2018 v primeru krajšega delovnega časa

Če delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, mu pripada sorazmerni del letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve v koledarskem letu pri delodajalcu, in sicer 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. To pomeni, da ima pravico do sorazmernega dela regresa za letni dopust.

regres 2018Delovni čas nima vpliva na pravico do letnega dopusta, lahko pa ima vpliv na pravico do regresa oziroma na njegovo višino. ZDR-1 določa, da ima delavec, ki dela krajši delovni čas, pravico do sorazmernega regresa za letni dopust.

Razen v primerih, ko dela krajši delovni čas v skladu s 67. členom ZDR-1. Torej, če ima delavec denimo skrajšan delovni čas zaradi starševstva, mu pripada celotni regres.

Rok za izplačilo regresa

Regres 2018 se mora delavcu izplačati najpozneje do 1. julija 2018. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se ob nelikvidnosti delodajalca lahko določi poznejši rok izplačila regresa, vendar najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Delodajalec je delavcu, s katerim je sklenil delovno razmerje v tekočem koledarskem letu in delavec v tem koledarskem letu ne bo pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, do 1. julija tekočega koledarskega leta dolžan izplačati tolikšen del regresa za letni dopust, kolikor znaša pridobljeni sorazmerni del do 1. julija. Preostali del (sorazmernega) regresa za letni dopust pa mu mora izplačati najkasneje do konca tekočega koledarskega leta oziroma do prenehanja delovnega razmerja. Več o tem si lahko preberete v prispevku Nakazilo regresa, če se delavec zaposli po 1. juliju.

>>> Vas zanima ustanovitev podjetja? Postopek predstavljamo na brezplačnem Skupinskem svetovanju, medtem ko prednosti samozaposlitve lahko spoznate na seminarju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Regres 2018 v javnem sektorju

Z letom 2018 se za vse zaposlene v javnem sektorju, tudi tiste z višjimi plačami, uveljavi regres za letni dopust v višini zakonskega minimuma.

Ministrstvo za javno upravo je sredi januarja letos izdalo pojasnila glede plač, povračil stroškov in drugih ukrepov v letu 2018. V omenjenem dokumentu pojasnjujejo, da dogovor med vlado in sindikati glede višine regresa za letni dopust do konca leta 2017 za 2018 ni bil sklenjen, zato bo treba javnim uslužbencem izplačati regres 2018 v višini minimalne plače.

Doslej je namreč veljalo, da so javni uslužbenci, ki so bili uvrščeni v višji plačni razred, dobili nižji regres kot tisti, ki so prejemali nižje plače.

Regres 2018 za upokojence

Višina letnega dodatka oziroma regresa za upokojence je odvisna od višine pokojnine oziroma nadomestila v mesecu izplačila letnega dodatka, pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). V letošnjem letu bodo upokojenci dobili največ 410 evrov, najmanj pa 100 evrov regresa. Koliko bo znašal regres 2018 za posamezno višino pokojnine, preverite v prispevku Regres za upokojence 2018. Regres 2018 bodo sicer upokojenci dobili skupaj julijskimi pokojninami, torej 31. julija.

Komentarjev (62)

  • Viki galas 15. Aprila 2018 - 11:29 Odgovori

    Ali mora biti regres izplačan v obliki nakazila na osebni trr. Ali je dovoljeno izplačilo tudi v kakršnihkoli bonih?

    • Dominika Ahačič 17. Aprila 2018 - 15:52 Odgovori

      Pozdravljeni, lahko je izplačan deloma v bonih, če tako dovoljuje kolektivna pogodba na ravni dejavnost. Denarno nakazilo mora biti na TRR. Če imate dodatna vprašanja, nam pišite na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Vida koscak 18. Aprila 2018 - 5:11 Odgovori

    Sem v javnem sektorju in s 31.5. 2018 bi zakljucila del.razmerje…koliko regresa mi pripada…prosim..hvala

    Lp.vida

    • Dominika Ahačič 19. Aprila 2018 - 10:42 Odgovori

      Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Sanja Erbida 18. Aprila 2018 - 7:09 Odgovori

    Ce si na porodniski od lanskega leta, to pomeni da ne mores prejeti regresa?

    • Dominika Ahačič 19. Aprila 2018 - 11:59 Odgovori

      Pozdravljeni! Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) pravi, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Šteje se, da je delavec na bolniški ali porodniški upravičeno odsoten z dela. V teh primerih mu pripada regres. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Diana Steingel 23. Aprila 2018 - 13:48 Odgovori

    Zdravo
    Zanima me naslednje od 15 marca sem na bolniski pred tem sem koristla star lanjski dopust(7dni) in ker je bila prva polovica leta so mi odobrili samo 12 dni novega dopusta ostalo mi propade ker grem itaq z julijem na porodnisko kaj to pomeni za regres(glede na to da sem stalno zaposlena in pri tem delodajalcu delam ze 11let)
    Hvala za odgovor

    • Dominika Ahačič 26. Aprila 2018 - 12:44 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Marija L 23. Aprila 2018 - 14:29 Odgovori

    Pozdravljeni,
    Kaksna pa je višina regresa v zasebnem sektorju? Natančneje zasebni vrtec s subvencijo.
    Hvala

    • Dominika Ahačič 26. Aprila 2018 - 12:21 Odgovori

      Pozdravljeni, regres letos znaša najmanj 842,79 evra bruto oziroma 638 evrov neto, kar velja tudi za zasebni sektor. Lep pozdrav, Data d. o. o.

    • Stanka Lukman 28. Junija 2018 - 13:50 Odgovori

      Zanima me ce imas s.p. si moras izplacati regres ali ne lp

      • Data, d.o.o. 20. avgusta 2018 - 9:14 Odgovori

        Spoštovani, hvala za vprašanje. Opravičujemo se, ker ste nekoliko dlje čakali na odgovor. Ker samostojni podjetnik nima klasične pogodbe o zaposlitvi, sam sebi ni dolžan izplačati regresa. Sicer pa sam razpolaga s sredstvi s.p.-ja. Če pa zaposluje druge osebe, s katerimi ima sklenjeno delovno razmerje, jim mora izplačati regres. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Katja Tovornik 25. Aprila 2018 - 7:43 Odgovori

    Pozdravljeni. Kaj pa v primeru, ko delodajalec sploh ne izplača regresa? Delodajalec je pravna oseba. Za odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem.

    • Dominika Ahačič 26. Aprila 2018 - 12:23 Odgovori

      Pozdravljeni, če želite ponudbo za konkretno pravno svetovanje, nam, prosim, pišite na data@data.si. Bomo pa v prihodnjem tednu na naši spletni strani objavili prispevek o tem, kaj lahko delavec v primeru neizplačila plače/regresa stori. Zato ste lepo povabljeni, da spremljate naše novice. Lep pozdrav, Dominika Ahačič, Data d. o. o.

  • Karmen Novak 26. Aprila 2018 - 12:04 Odgovori

    Pozdravljeni pri istem delodajalcu sem zaposlena za določen čas novo pogodbo sem dobila z 1.1. 2018 -30.6.2018 ker sem iz strani delodajalca dobila odpoved 10.4.2018 se nikakor ne moremo dogovoriti glede plačila regresa.Pripada mi namreč sorazmerni del dopusta za 4 mesece to je 1/12 in pa izplačilo regresa v celoti ker delam skrajšan delovni čas zaradi starševstva (67.člen).Delodajalec trdi samo sorazmernem delež regresa,kdo ima prav.Hvala za odgovor.
    lp Karmen Novak

    • Dominika Ahačič 26. Aprila 2018 - 12:43 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Bomo pa v prihodnjem tednu na naši spletni strani objavili prispevek o tem, kaj lahko delavec v primeru neizplačila plače/regresa stori. Zato ste lepo povabljeni, da spremljate naše novice. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Ekaterina Tonačeva 1. Junija 2018 - 15:39 Odgovori

    Pozdravljeni,
    lepo prosim za vašo pomoč.
    Zaposlena sem bila s 1.3, zanima me ali je delodajalec prav tako obvezan za izplačilo regresa do konca meseca junija?
    Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
    Ekaterina

    • Data, d.o.o. 29. Junija 2018 - 11:02 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Opravičujemo se, ker ste nekoliko dlje čakali na odgovor. Delodajalec je delavcu, s katerim je sklenil delovno razmerje v tekočem koledarskem letu in delavec v tem koledarskem letu ne bo pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, do 1. julija tekočega koledarskega leta dolžan izplačati tolikšen del regresa za letni dopust, kolikor znaša pridobljeni sorazmerni del do 1. julija. Preostali del (sorazmernega) regresa za letni dopust pa mu mora izplačati najkasneje do konca tekočega koledarskega leta oziroma do prenehanja delovnega razmerja. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Andrey Yakuntsov 3. Junija 2018 - 18:59 Odgovori

    Pozdravljeni,pri delodajalcu se zaposlen od začetka decembra 2017,gre se za večizmensko/nocni delo. Kakšen regres pripada v tem primeru?lp

    • Data, d.o.o. 29. Junija 2018 - 11:00 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Opravičujemo se, ker ste nekoliko dlje čakali na odgovor. Za večizmensko in nočno delo ni predpisan višji regres. Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Delodajalec pa mora nočnim delavcem zagotoviti daljši dopust, ustrezno prehrano med delom in trokovno vodstvo delovnega oziroma proizvodnega procesa. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Eva Belec 5. Junija 2018 - 13:01 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me, koliko regresa mi pripada, če sem zaposlena za določen čas (od 19.1 – 31.10. 2018). Lep pozdrav

    • Data, d.o.o. 19. Junija 2018 - 11:39 Odgovori

      Spoštovana ga. Belec, hvala za vprašanje. Če v letu 2018 niste zaposleni za celotno koledarsko leto, vam pripada sorazmerni delež dopust in regresa za vsak polni mesec zaposlitve. Glede na vaše podatke boste zaposleni polnih 9 mesecev, torej vam pripada 9/12 regresa. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Janja Cekuta 13. Junija 2018 - 15:07 Odgovori

    Pozdravljeni,

    Sem mlada mamica, zaposlena za polovični delovni čas. Ker imam možnost, sem si na socialni uredila, da mi plačajo prispevke do minimalne plače. Ali mi kljub temu pripada cel regres? Pri delodajalcu ni nikjer “zabeleženo”, da koristim to možnost zaradi starševstva.

    Hvala za odgovor,
    Janja

    • Data, d.o.o. 18. Junija 2018 - 10:11 Odgovori

      Spoštovana ga. Cekuta, hvala za vprašanje. Višina regresa za letni dopust je odvisna od razloga, zaradi katerega delate za krajši delovni čas. Če imate sklenjeno pogodbo za krajši delovni čas, vam pripada le sorazmerni regres za letni dopust, razen če ste zaposleni za krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu. V teh primerih vam pripada polni regres. O tem smo pisali v tem prispevku. Za podrobnejša pojasnila pa predlagamo, da se obrnete na naše pravne svetovalce. Pišita na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Srečno in lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Nermina Jusic 15. Junija 2018 - 15:09 Odgovori

    Pozdravljeni, zaposlena sem na krajsi delovni cas (20ur) in mi pogodba potece 28.7.’18. Zanima me ve me pripada celotni ali polovicni regres??
    Lp

    • Data, d.o.o. 18. Junija 2018 - 10:08 Odgovori

      Spoštovani, glede krajšega delovnega časa je odvisno od zakonske podlage, zaradi katere delate skrajšani delovni čas. Če ima delavec skrajšan delovni čas zaradi starševstva, mu pripada celotni regres.
      Sicer vam pripada regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v letu 2018, torej v vašem primeru sorazmerni del regresa za šest mesecev zaposlitve. Za podrobnejša pojasnila vam predlagamo posvet z našimi pravniki, pišite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav in srečno, Data d.o.o.

  • Srdjsn 17. Junija 2018 - 21:25 Odgovori

    Postovani, imam ugovor o radu sa poslodavcem na godinu dana. Radim kod njega 6 meseci. Da li ja imam pravo na regres i godisnji odmor za ovih 6 meseci i koliko mi pripada regres i odmor,? Hvala

    • Data, d.o.o. 18. Junija 2018 - 9:18 Odgovori

      Spoštovani, če imate veljavno delovno razmerje za celotno leto 2018, vam pripada celoten letni dopust in celoten regres. Srečno in lep pozdrav!

  • urša 18. Junija 2018 - 13:11 Odgovori

    v izračunu ste upoštevali obračun prispevkov, vendar se pri minimalnem izplačilu regresa ne obračunavajo, vendar samo v delu, ki presega 70% povprečne plače. V bistvu dobi delavec pri izplačilu minimalnega regresa 707,94 eur na trr? Prosim za kakšno mnenje. Hvala in lep pozdrav.

  • Marija Strmec 19. Junija 2018 - 18:22 Odgovori

    Pozdravljeni.
    Zaposlena sem od 1.3. 2018 in sicer za nedoločen čas v zasebnem sektorju. Dobila sem tudi odločbo o višini dopusta, ki mi pripada. Lahko pričakujem celoten regres ali 10/12 le-tega?
    Hvala za odgovor.

    • Data, d.o.o. 21. Junija 2018 - 8:44 Odgovori

      Spoštovana ga. Strmec, hvala za vprašanje. Če v letu 2018 niste zaposleni za celotno koledarsko leto, vam pripada sorazmerni delež dopust in regresa za vsak polni mesec zaposlitve. Glede na vaše podatke boste zaposleni polnih 10 mesecev, torej vam pripada 10/12 regresa. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Senahid Mulalic 21. Junija 2018 - 10:52 Odgovori

    Pozdravljeni, bio sam zaposlen pri enoj firmi do 1.6.2018,sam sam dao odpoved in dobo sluzbo v drugoj firmi. Dali mi mora stari delodojavac dat regres za 5mesecov.lep pozdrav.

    • Data, d.o.o. 26. Junija 2018 - 11:17 Odgovori

      Spoštovani g. Mulalic, hvala za vprašanje. Če ste imeli veljavno pogodbo o zaposlitvi v letu 2018 do 31.5.2018, vam pripada regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v letu 2018 (sorazmerni del), torej za 5 mesecev 5/12 regresa. Če potrebujete podrobnejše pravno svetovanje, nam pišite na data@data.si in pripravili vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Tjasa Sep 22. Junija 2018 - 15:54 Odgovori

    Pozdravljeni,
    zaposlena sem od 1.11.2017 in imam pogodbo do 31.10.2018. Do koliksnega zneska regresa in dopusta sem upravicena?

    Lp

    • Data, d.o.o. 26. Junija 2018 - 11:05 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Če imate veljavno pogodbo o zaposlitvi v letu 2018, vam pripadata letni dopust in regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v letu 2018 (sorazmerni del). V vašem primeru torej za deset mesecev, torej 10/12. Lep pozdrav, Data d.o.o

  • *** 27. Junija 2018 - 13:55 Odgovori

    Spoštovani,

    pri delodajalcu sem zaposlena za 4 ure dnevno (20 ur tedensko), za preostale 4 ure pa imam odločbo od CSD-ja za starševsko varstvo- torej mi prispevke plačuje država. Imam poravico do polnega ali sorazmernega dela regresa? Hvala in lep pozdrav!

    • Data, d.o.o. 29. Junija 2018 - 10:44 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Če delate krajši delovni čas v skladu s 67. členom ZDR-1 (predpisi o starševskem dopustu), vam pripada celotni regres. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Vera Saric 28. Junija 2018 - 7:51 Odgovori

    Pozdravljeni,delam skrajsan delovni cas zaradi starsestva,kaj mi pripada ceo al polovican regres.lp

    • Data, d.o.o. 29. Junija 2018 - 10:46 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Če delate krajši delovni čas v skladu s 67. členom ZDR-1 (predpisi o starševskem dopustu), vam pripada celotni regres. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Oxana Makarevskaya 29. Junija 2018 - 10:53 Odgovori

    Dober dan! Ce sem podpisala pogodbo za polovicni delovnik in zacne velhati z 1.07, do takrat sem delala poln urnik, kaksen regres mi pripada?

    • Data, d.o.o. 20. avgusta 2018 - 9:17 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Opravičujemo se, ker ste nekoliko dlje čakali na odgovor. Višina regresa je odvisna od razloga za krajši delovni čas. Če imate sklenjeno pogodbo za krajši delovni čas, vam pripada le sorazmerni regres za letni dopust, razen če ste zaposleni za krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu. V teh primerih vam pripada polni regres. O tem smo pisali v spodnjem prispevku. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Simona Čeh 5. Julija 2018 - 10:15 Odgovori

    Spoštovani,

    zaposlena sem v podjetju (zasebni sektor) za skrajšani delovni čas 20 ur / teden, ki kljub temu, da vsako leto posluje z dobičkom že nekaj let ni izplačalo regresa.

    Zanima me, ali je delodajalec po zakonu dolžan plačati regres?

    Hvala za odgovor,

    • Data d.o.o. 5. Julija 2018 - 14:23 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Da, delodajalec je v skladu s 131. členom Zakona o delovnih razmerjih dolžan izplačati regres. O tem, kaj storiti, če delodajalec ne izplača regresa, smo pisali v tem prispevku. V tem prispevku pa smo pisali tudi o regresu za zaposlene, ki delajo krajši delovni čas. Srečno in sporočite, ali vam bo uspelo doseči izplačilo. Sicer se lahko poslužite tudi našega plačljivega pravnega svetovanja. Lep pozdrav, Data d.o.o.,

  • Karolina paluc 5. Julija 2018 - 15:29 Odgovori

    Pozdravljeni zaposlena sem bila dva meseca in me zanima ce meni tudi pripada delcek regresa

    • Data, d.o.o. 6. Julija 2018 - 10:17 Odgovori

      Spoštovani, sorazmerni del regresa vam pripada za vsak polni mesec zaposlitve v letu 2018. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • branka zrimšek 9. Julija 2018 - 11:40 Odgovori

    pozdravljeni

    Zanima me, če pripada regres možu po po pokojni ženi, ki je umrla 2.7.2018.

    Hvala in lep pozdrav Zrimšek Branka

    • Data d.o.o. 11. Julija 2018 - 9:17 Odgovori

      Spoštovani, ker gre za pravno vprašanje s področja dedovanja, predlagamo, da se obrnete na ZPIZ. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • branka zrimšek 9. Julija 2018 - 11:45 Odgovori

    Še enkrat pišem, pozabila sem namreč napisati, da je bila upokojenka in če možu pripada delni regres.

    Hvala Zrimšek Branka

  • Pika 8. Septembra 2018 - 6:57 Odgovori

    Pozdrav

    Zaposlila sem se 3.9 2018 v šolstvu za nedolocen čas s skrajšanim del časom 24 ur tedensko 60 %zaposlitev. Zanima me koliko znaša sorazmerni del regresa za l 2018 in koliko v celoti za celo leto. Sorazmerni del dopusta za leto 2018 je 8 dni.

    Hvala in lp

    • Data, d.o.o. 14. Septembra 2018 - 15:10 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Pripada vam sorazmerni del regresa za vsak polni mesec zaposlitve v letu 2018, torej v vašem primeru 3 mesece (enako kot sorazmerni del dopusta). Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Saša 5. oktobra 2018 - 9:01 Odgovori

    Pozdravljeni! Mož je zaposlen za polni delovni čas in za nedoločen čas z 5.4.2018. Zanima me, koliko regresa mu pripada zdaj po šeatih mesecih oz do kdaj mu morajo regres izplačati.

    • Sergeja Širca 8. oktobra 2018 - 9:02 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Če delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, mu pripada sorazmerni del letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve v koledarskem letu pri delodajalcu, in sicer 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. To pomeni, da ima pravico do sorazmernega dela regresa za letni dopust. Delodajalec je delavcu, s katerim je sklenil delovno razmerje v tekočem koledarskem letu in delavec v tem koledarskem letu ne bo pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, do 1. julija tekočega koledarskega leta dolžan izplačati tolikšen del regresa za letni dopust, kolikor znaša pridobljeni sorazmerni del do 1. julija. Preostali del (sorazmernega) regresa za letni dopust pa mu mora izplačati najkasneje do konca tekočega koledarskega leta oziroma do prenehanja delovnega razmerja. Za bolj podrobno svetovanje vam lahko ponudimo plačljivo pravno pomoč, pišite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • sandra perkuš 5. Decembra 2018 - 19:19 Odgovori

    Spoštovani, zaposlila sem se 17.5.2018 n razmerje mi poteče 21.12.2018. Koliko regresa mi pripada. Hvala za odgovor.

    • Data d.o.o. 12. Decembra 2018 - 8:34 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Višina regresa pa se določi sorazmerno vašemu delovnemu času.

      Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-526.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Almina Jusic 16. Januarja 2019 - 13:07 Odgovori

    Pozdravljeni sem uradno bila zaposlena i sem bila primorana dati otpoved ,sem delala 4mesece in v stalnoj pogodbi mi je delodejalec napisal poskusno dobo za 6mesecov ,me zanima al jaz imam pravico do sorazmernog dela regresa .Hvala lepa

    • Data d.o.o. 18. Januarja 2019 - 15:12 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Višina regresa pa se določi sorazmerno vašemu delovnemu času.

      Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Iztok Pajmon 13. Marca 2019 - 13:42 Odgovori

    Pozdravljeni

    Zanima me, kje si lahko izračunam oziroma koliko približno lahko pričakujem za neizplačane regrese z zakonitimi zamudnimi obrestmi in sicer od leta 2015 dalje?

    Delodajalcu bom postavil rok za izplačilo 1.6.2019 za zapadle 4 regrese (2015 – 2018). Maja dopolnim tudi 30 let delovne dobe pri delodajalcu – kolikšna je minimalna nagrada in do kdaj mi jo je dolžan izplačati?

    Zaposlen sem v gospodarstvu – privat sektor.

    Najlepša hvala za odgovor.

    • Data d.o.o. 15. Marca 2019 - 11:22 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki imajo več let izkušenj z delom na tem področju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Klavdija Manandhar 7. maja 2019 - 11:03 Odgovori

    Prosim za nasvet in sicer zaposlena sem od marca 2018 v privatnem podjetju za skrajšani delovni čas zaradi starševstva. Septembra sem dobila nakazano samo 350€ in direktor mi je rekel da mi pripada samo polovični regres ker delam samo 4 ure na dan. Dopusta pa imam normalno 21 dni.
    Zanima me če lahko letos zahtevam polni regres?
    Hvala in Lp,

    • Data, d.o.o. 8. maja 2019 - 9:09 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Če delate skrajšani delovni čas zaradi starševstva, vam v skladu z določilom petega odstavka 131. člena ZDR-1 pripada celoten regres za letni dopust.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

      • Klavdija Manandhar 8. maja 2019 - 10:51 Odgovori

        Najlepša hvala za odgovor, ali lahko zahtevam za lanski regres izplačilo ali ne?
        Kako lahko dokažem da mi mora izplačati celotni znesek, če mi je zatrdil da se lahko zasebnik sam odloči?

        • Data, d.o.o. 9. maja 2019 - 9:00 Odgovori

          Spoštovani,

          za vaša nadaljnja vprašanja vam lahko ponudimo posvet z našo pravnico, ki je strokovnjakinja za delovno pravo. Pravnica lahko za vas pripravi tudi zahtevek za izplačilo regresa, ki ga nato vročite delodajalcu. Takšno svetovanje je plačljivo, za ponudbo pa nam lahko pišete na data@data.si ali nas pokličete na 01 6001 528.

          Lep pozdrav,

          DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja