Go to Top

Izredni dopust na prvi šolski dan – vam pripada?

Izredni dopust na prvi šolski dan pripada obema staršema

Izredni dopust lahko delodajalec delavcu odmeri na prvi šolski dan, a mora delavec zanj zaprositi in predložiti ustrezno dokazilo. Izredni dopust na prvi šolski dan pripada obema staršema, pri tem pa mora otrok biti prvošolec.

Izračunajte si plačo!

Izredni dopust – dodaten dan plačanega dopusta

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Letošnje leto bodo izredni dopust za spremstvo prvošolca na prvi šolski dan že drugo leto zapored lahko koristili vsi zaposleni starši. Dodaten dan dopusta od lani pripada tudi zaposlenim v zasebnem sektorju.

Zaposleni starši lahko pravico uveljavljajo tako, da predložijo ustrezno dokazilo in za dodaten dan plačanega dopusta zaprosijo delodajalca. To pravico odreja novela zakona o delovnih razmerjih. Ker je treba izredni dopust izrabiti ob nastanku okoliščine, ga delavec lahko izrabi le na prvi šolski dan.

Želite registrirati s.p.?

pravno svetovanje

Imam lahko d.o.o. z normiranimi odhodki?

Izredni dopust na prvi šolski dan tudi po kolektivni pogodbi

Dodatno možnost odsotnosti ob spremljanju prvošolčka na prvi šolski dan opredeljujejo tudi posamezne kolektivne pogodbe.

Izredni dopust pa ne velja za starše, ki svoje otroke prvič peljejo v vrtec. Bo pa s 1. septembrom 2021 na voljo brezplačen vrtec za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom in nekatere druge primere.

Dodatni dnevi letnega dopusta

Kdaj lahko še uveljavljate dodaten dan dopusta?

Delavec ima pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin.

Pri tem lahko gre za lastno poroko ali hujšo nesrečo, ki zadane delavca. Pa tudi ob smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali ob smrti staršev. Takrat lahko delavec uveljavlja pravico do plačane odsotnosti z dela za najmanj en delovni dan.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Dodatni dnevi dopusta oziroma plačane odsotnosti po ZDR-1

Poleg zakonsko določenih štirih tednov dopusta, ZDR-1 dodatne tri dni dopusta podeljuje:

  • starejšim delavcem,
  • invalidom,
  • delavcem z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in
  • delavcem, ki negujejo in varujejo otroka, ki skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, potrebuje posebno nego in varstvo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Do dodatnih sedmih dni dopusta so upravičeni tudi delavci, ki so mlajši od 18 let.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja