Go to Top

Pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka – novost!

Če bodo otroci 1. septembra stopili v šole, ne pozabite na dopolnitev Zakona o delovnih razmerjih oz. njegovega 165. člena. Pravica do dopusta v plačani obliki za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan sedaj pripada tudi zaposlenim v zasebnem sektorju.

Informativni izračun plače

Ali ste v dilemi, ali vam je delodajalec pravilno odmeril število dni dopusta in upošteval vse dodatne dneve, ki vam pripadajo? Za vprašanja kontaktirajte naše pravne svetovalce, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč na področju urejanja delovno-pravnih razmerij. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pravica do dopusta za spremstvo otroka oz. prvošolčka na prvi šolski dan je do sedaj v plačani obliki pripadala le uslužbencem, zaposlenim v javnem sektorju. Šlo je za odločitev vrhovnega sodišča v delovnem sporu med javnim uslužbencem in njegovim delodajalcem. Ta mu je namreč odrekel pravico do dopusta za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan.

BRUTO NETO PLAČA

Pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka je bila diskriminatorna

Sindikati so opozarjali, da je pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka diskriminatorna. Ta pravica do dopusta v plačani obliki je namreč avtomatsko pripadala le delavcem v javnem sektorju. V zasebnem sektorju pa je bila do sedaj ta pravica v rokah delodajalca. Mnogi zaposleni so morali zato vzeti redni dopust, le ponekod so tudi delodajalci v zasebnem sektorju omogočili dodatni dan plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolčka.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Različne prakse podjetij

Zasebna podjetja so imela do sedaj različne, tako pozitivne kot negativne, prakse glede pravice do dopusta za spremstvo prvošolčka.

Nekatera podjetja so izredni plačani dopust omogočili vsem staršem šoloobveznih otrok, ne samo staršem prvošolčkov. Ponekod je pravica do dopusta, ki je plačan, delavcem pripadala tudi ob udeležbi na informativnem dnevu otroka ob koncu osnovne in srednje šole. Pravico do izrednega plačanega dopusta so nekatera podjetja razširila tudi za spremstvo otroka, ko gre ta prvič v vrtec. Gre predvsem za podjetja, ki imajo certifikat “Družini prijazno podjetje”.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Sprememba zakona

V letošnjem letu je prišlo do dopolnitve Zakona o delovnih razmerjih. Pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka, ki je plačan, sedaj velja tudi za zaposlene v zasebnem sektorju. Delodajalec ga mora delavcu odmeriti, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je izredni dopust potrebno porabiti ob nastanku t. i. izrednega dogodka, ga lahko delavci izrabijo le na prvi šolski dan. Pravica do dopusta pripada obema staršema.

Pravni nasvet

Nekateri delodajalci so spremembi nasprotovali

Menili so namreč, da je bila ureditev ustrezna že prej, da ZDR že določan en dan dodatnega dopusta za starše, ki imajo otroke stare do 15 let, hkrati pa je omogočal tudi, da se lahko en dan dopusta izkoristi po lastni odločitvi delavca – torej brez soglasja delodajalca.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja