Go to Top

Dopust za prvi dan šole za starše v javnem sektorju

Vrhovno sodišče je pritrdilo javnemu uslužbencu: javni uslužbenci so upravičeni do ugodnosti izredni dopust za prvi dan šole njihovih otrok.

Javni uslužbenec je namreč proti svojemu delodajalcu sprožil delovni spor, ker se ta ni strinjal z njegovim mnenje, da mu pripada izredni dopust za prvi dan šole njegovega otroka.

Dopust za prvi dan šoleOdločitev v tem delovnem sporu je bila sprejeta v zvezi z določbo kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva. Podobno določbo vsebujejo tudi nekatere druge kolektivne pogodbe. Tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, ki v tem delu velja za vse javne uslužbence, poudarjajo na vrhovnem sodišču. To je s svojo odločitvijo potrdilo sodbo koprskega delovnega sodišča, da je delavec upravičen do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela – dopust za prvi dan šole. Spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan je po mnenju sodišča enkraten in neodložljiv dogodek. Od staršev se pričakuje, da ga bodo preživeli s svojim otrokom.

Da starši ta dan preživijo skupaj z otrokom, spodbujajo tudi šole, zato varstvo otrok ta dan ni organizirano. Delodajalci v zdravstvu – razen javnih lekarniških zavodov – svojim zaposlenim izredni dopust za prvi dan šole priznavajo. Delavcu delodajalec ni odobril dodatnega dne plačanega dopusta, ampak mu je za ta dan odobril izrabo rednega letnega dopusta.

Koliko letnega dopusta vam pripada?

Veste, koliko letnega dopusta vam pripada? Naši pravniki z bogatimi izkušnjami na področju delovnega prava so za vas pripravili preglednico dni dopusta, ki vam pripadajo na podlagi zakona. Preverite, ali vaša odločba o letnem dopustu vsebuje vse kriterije, ki bi jih delodajalec moral upoštevati pri odmeri dopusta.

kriterij za odmero dopustaštevilo dni dopusta
osnovni dopust20
delavec, ki ima otroka mlajšega od 15 let (za vsakega otroka posebej)1
delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo3
delavec, ki je starejši od 55 let3
delavec invalid3
delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro3
delavec, ki še ni dopolnil 18 let7
Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Dopust je sicer področje, za katerega noben zakon ne določa obveznosti internega pravilnika v podjetju. A pravniki z izkušnjami na kadrovskem področju pravilnik o letnem dopustu toplo priporočajo vsem delodajalcem, ki imajo tri ali več zaposlene. Vsem delodajalcem priporočamo, da našim pravnim svetovalcem z izkušnjami na kadrovskem področju zaupajo izdelavo pravilnika o letnem dopustu za svoje podjetje. Tako se bodo izognili očitkom zaposlenih o diskriminaciji. Hkrati bodo zagotovili nemoten delovni proces tudi med počitnicami, ko si svoj letni dopust želi koristiti največ delavcev.

Odločba o letnem dopustu – naj jo pregleda strokovnjak za delovno pravo

Odmera letnega dopusta torej nikakor ni preprosta. Zato so nepravilne oziroma nezakonite odločbe o letnem dopustu delavcem kar pogosto izdane. Odmero dopusta je treba namreč presojati v vsakem primeru posebej in pri tem upoštevati vse veljavne pravne akte. Pravilna odmera pa zahteva tudi dobro poznavanje sodne prakse, ki je v preteklosti dala odgovore na nekatere dileme okrog odmere letnega dopusta. Če ste v dilemi, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, naj to za vas preveri strokovnjak za delovno pravo.

Si želite več dni dopusta? To je ena od prednosti samozaposlitve. Veste, da lahko s.p. ali d.o.o. hitro in brezplačno odprete na VEM točki Data?

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Celotnega dopusta za leto 2018 ne boste mogli porabiti v tem letu? Določeno število dni ga lahko prenesete v naslednje leto. Izrabite ga lahko do 30. junija oziroma do 31. decembra, o čemer smo pisali v prispevku o koriščenju lanskega dopusta. Žal pa zaposleni v nekaterih slovenskih podjetjih ne morejo v polni meri uživati dopusta, ker ne dobijo (v celoti) izplačanega regresa. Kaj storiti, ko regres ni izplačan v celoti ali pa sploh ne, smo pisali v letos enem najbolj branih prispevkov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja