Go to Top

Izplačevanje nagrad na podlagi prisotnosti je diskriminatorno!?

Izplačevanje nagrad

Izplačevanje nagrad na podlagi prisotnosti je diskriminatorno, je ugotovil zagovornik načela enakosti. In to po prejetju anonimih prijav. Kaj je ugotovil?

Odprtje s.p. na DATA točki je hitro in enostavno!

Izplačevanje nagrad, stimulacij in dodatkov – merila so bila diskriminatorna

Zagovornik načela enakosti je prejel anonimni prijavi diskriminacije v trgovskem podjetju. Preverjal je namreč, ali je bilo izplačevanje nagrad oz. različnih dodatkov k plači izplačano skladno z zakonom o varstvu pred diskriminacijo. Po tem zakonu (ZVard) je diskriminacija vsako neupravičeno neenako obravnavanje osebe na podlagi njenih osebnih okoliščin v primerjavi z drugimi, ki so v primerljivem položaju, a teh osebnih okoliščin nimajo. Izplačevanje nagrad (nagrade za poslovno uspešnost) v celotnem znesku je bilo v tem podjetju samo za zaposlene, ki med letom (za katerega so se izplačale), niso bili odsotni z dela. Nižji znesek (ko gre za izplačevanje nagrad) so prejeli tisti, ki so bili med letom odsotni z dela zaradi osebnih okoliščin. Na primer zdravstvenega stanja (bolniška odsotnost), nosečnosti in starševstva oz. skrbi za družinske člane. Merilo stalne prisotnosti so ti zaposleni težje dosegli kot ostali sodelavci, ki med letom na primer niso bili bolniško odstotni. Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da je bilo takšno izplačevanje nagrad diskriminatorno.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Merilo prisotnosti na delovnem mestu tudi za izplačevanje nagrad za mesečno stimulacijo

Podjetje v tem primeru je tudi za izplačevanje nagrad za mesečno stimulacijo (za uspešno poslovanje) upoštevalo merilo prisotnosti. Teh zaposleni niso prejeli, če so bili v določenem mesecu z dela odsotni več kot pol meseca. Tudi glede tega je zagovornik načela enakosti odločil, da je šlo za diskriminatorno prakso.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Ne le izplačevanje nagrad, diskriminatorno tudi izplačilo dodatka za delo v času covida

Enako odločitev (kot za izplačevanje nagrad) je zagovornik sprejel tudi glede dodatka za delo v času epidemije covida-19. Podjetje ga je namreč izplačalo le tistim, ki so bili med epidemijo z dela odsotni manj kot 20 odstotkov delovnega časa ali so imeli manj kot 30 dni bolniške odsotnosti.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja