Go to Top

Inšpektorat za delo preverja več področij! Katera?

Inšpektorat za delo

Inšpektorat za delo med drugim opravlja inšpekcijske nadzore na treh področjih. Katera so ta področja? Kaj kaže poročilo za leto 2021, ki ga je pripravil inšpektorat za delo? Da bo v primeru, da vas obišče inšpektor, ki dela za inšpektorat za delo, vse v najlepšem redu, se lahko posvetujete z našimi pravnimi svetovalci. Ti so še posebej specializirani na področjih delovnopravne, gospodarske in obligacijske zakonodaje. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprtje s.p na DATA točki lahko opravite hitro in enostavno!

Inšpektorat za delo opravlja inšpekcijske nadzore

Inšpektorat za delo med svojimi nalogami opravlja inšpekcijske nadzore na treh področjih. To so področja delovnih razmerij, varnosti in zdravja pri delu ter na področju socialnega varstva. V letu 2021 je inšpektorat za delo prejeli 6797 prijav. Na področju varnosti in zdravja pri delu so prejeli 1677 prijav, na področju delovnih razmerij pa 4914 prijav. Preostanek prijav je bil povezan s področjem socialnega varstva, na katerega se v našem članku ne bomo osredotočili. Inšpektorat za delo je lani opravil več kot 23 tisoč pregledov na področju nadzora delovnih razmerij ter več kot 14 tisoč pregledov na področju varnosti in zdravja pri delu. V vseh treh področjih je inšpektorat za delo ugotovil 18.343 različnih kršitev. Izrečenih je bilo za 3.546.856,72 evra glob.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Inšpektorat za delo in inšpekcijski nadzor na področju varnosti in zdravja pri delu

Lani se je inšpektorat za delo na področju varnosti in zdravja pri delu osredotočal tudi na razmere, povezane s covidom-19. Zato so pri nadzorih namenili veliko pozornosti zagotavljanju zdravja na delovnih mestih v zvezi s predpisi, ki so temeljili na ZNB. Ugotovljenih je bilo 8.384 kršitev. Največ kršitev je inšpektorat za delo ugotovil v zvezi z ocenjevanjem tveganj in izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja. Sledile so kršitve glede urejenosti in varnosti delovnih mest na prostem, glede zagotavljanja zdravstvenega varstva delavcev, glede ustreznosti delovne opreme, glede zagotavljanja osebne varovalne opreme ter glede usposabljanja delavcev za varno opravljanje dela. Da tudi vas ne bi doletela kakšna kazen, lahko zakonsko obvezno usposabljanje Varstvo in zdravje pri delo opravite pri nas na Dati! Poglejte naslednji termin in se prijavite na tej povezavi. Naši pravni svetovalci pa vam seveda lahko svetujejo glede vseh zakonskih obveznosti, da vas morebiten obisk inšpektorja ne bo presenetil! Za plačljivo strokovno svetovanje lahko pokličete na 01/600-1530!

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Inšpektorat za delo opravlja nadzor tudi na področju delovnih razmerij!

Inšpektorat za delo je v letu 2021 na področju delovnih razmerij na podlagi izvedenih nadzorov ugotovil 9.886 kršitev delovnopravne zakonodaje. Največ kršitev so ugotovili v dejavnosti gradbeništva, predelovalnih dejavnostih ter v gostinstvu. Katere pa so najpogostejše kršitve, ki jih je ugotovil inšpektorat za delo?

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja