Go to Top

Inovacijska uspešnost v EU: Potreben je enakomernejši napredek

Inovacijska uspešnost EU se je lani kljub nekoliko neenakomernemu napredku v Evropi še izboljšala. To je ena izmed ugotovitev Pregleda inovacijske uspešnosti v EU (European Innovation Scoreboard 2017), ki ga je objavila Evropska komisija. Vodilna na področju inovativnosti med državami članicami EU je Švedska, Slovenija pa se je ponovno uvrstila med močne inovatorje, tik pod povprečje v EU.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate inovativno idejo? Spremenite jo v dober posel.

Več informacij

Inovacijska uspešnost se je sicer najbolj izboljšala na področju mednarodnih soobjav, gostote širokopasovnih povezav, števila univerzitetnih diplomantov in doktorantov ter usposabljanja na področju IKT.  Na izbranih področjih inovacij so vodilne države: Danska – človeški viri in inovacijam prijazno okolje; Luksemburg – privlačni raziskovalni sistemi in intelektualna sredstva; Finska – finance in podpora; Nemčija – naložbe podjetij; Irska – inovacije v malih in srednje velikih podjetjih ter učinki na zaposlovanje; Belgija – povezave in sodelovanje na področju inovacij; Združeno kraljestvo – učinki na prodajo.

Po ocenah, objavljenih v pregledu, se bo inovacijska uspešnost v naslednjih dveh letih v EU povečala za dva odstotka.

Prijava na izobraževanje

Imate tudi vi inovativne ideje? Kako jih spremeniti v odličen posel? To vam brezplačno povemo na Dati. Preverite termine izobraževanja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Ko pa bo vaša ideja dobro razdelana, je registracija podjetja povsem enostavna.

inovacijska uspešnost

Inovacijska uspešnost v svetu

Na splošno se je inovacijska uspešnost v 15 državah izboljšala, čeprav so med temi državami članicami velike razlike. Švedska ostaja vodilna inovatorka, Litva, Malta, Nizozemska, Avstrija in Združeno kraljestvo pa so države z največjim porastom inovacij. Slovenija se nahaja tik pod povprečjem EU. V svetovnem merilu EU dohiteva Kanado in ZDA, prednjačita pa Južna Koreja in Japonska. Med mednarodnimi tekmeci najhitreje napreduje Kitajska.

“Kljub temu, da industrija EU stalno razvija inovacije, še vedno zaostajamo za vodilnimi svetovnimi inovatorji. V času globalizacije in hitrih tehnoloških sprememb so inovacije ključne za blaginjo naših državljanov in širšega evropskega gospodarstva. Pobuda Evropske komisije za zagon in razširitev podjetij ter novi program znanj in spretnosti za Evropo sta namenjena nadaljnjemu izboljšanju gospodarskega okolja za uspeh inovacij,” je povedala Elżbieta Bieńkowska, komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja