Go to Top

Družinsko podjetje – o predaji nasledniku

Imate družinsko podjetje? Pisali smo že, da se družinska podjetja soočajo s podobnimi težavami kot ostala podjetja. Dodatne težave pa lahko nastanejo pri usklajevanju poslovnega in osebnega življenja.

Zato velja: družinsko podjetje je področje, katerega ustanovitev velja dobro načrtovati, pri čemer so vam lahko v veliko pomoč naši izkušeni svetovalci s področja davkov, prava, kadrovanja in podjetništva.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Pred ustanovitvijo družinskega podjetja se dobro pozanimajte o prednostih in slabostih. Če pa razmišljate o predaji posla svojemu nasledniku, priporočamo udeležbo na Šesti konferenci družinskega podjetništva. Konferenca bo potekala 14. junija 2018 na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije, na Dimičevi 13 v Ljubljana. Udeležba na konferenci je brezplačna, prijava pa zaradi omejenega števila mest obvezna. Letos bodo predavatelji govorili predvsem o izzivih razvoja in prodaje družinskega podjetja, ovirah in uspehih rasti poslovanja družinskega podjetja ter o izzivih prenosa družinskega podjetja na naslednjo generacijo.

83 odstotkov slovenskih podjetij je družinskih

druzinsko-podjetje

Družinska podjetja imajo pomemben delež v slovenskem gospodarstvu, saj je kar 83 odstotkov podjetij v Sloveniji družinsko vodenih. Kar 70 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva dela v družinskih podjetjih.

Številna družinska podjetja so danes uspešen primer usklajevanja osebnega in poslovnega življenja. Predstavili smo denimo Družinsko podjetje Koželj – Hiša dobrih vin.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Izzivi družinskih podjetij so povezani s specifičnimi razmerami na trgih in z izzivi rasti podjetja. Dodaten izziv prinaša družinsko lastništvo, ki prinaša zapletenost odnosov v družini in odnosom med družino, zaposlenimi in zunanjimi managerji. Razmišljate, da bi se v družini lotili skupnega posla? Prepričajte se, da ste kot družina dovolj zreli za to. »Skupen posel vpliva na družinsko dinamiko, če se doma ne razumeš dobro, se to namreč pozna tudi v poslu,« pravi Tadej Grm, mlad podjetnik, ki se je posla lotil skupaj z bratom.

Imate dobro poslovno idejo, a se vam zdi ustanovitev družinskega podjetja preveč tvegana? Ne veste, ali bi ustanovili s. p. ali d. o. o.? Posvetujte se z našimi svetovalci in skupaj boste našli nabolj primerno obliko registracije.

Vir: Akademija Finance

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja