Go to Top

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na obzorju?

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja – po poročanju medijev naj bi bil vložen zakon za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zaradi te novice se poraja vprašanje, kako bo izgledalo slovensko zdravstvo v primeru spremembe zakona?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Trenutno stanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Z njim zavarovanci pokrijejo denarno razliko med polno ceno zdravstvenih storitev in zavarovalnim kritjem, ki ga zagotavlja obvezno zdravstveno zavarovanje. Višina doplačila je odvisna od posamičnih primerov. Včasih dopolnilno zdravstveno zavarovanje predstavlja 5% stroškov, včasih pa do 90%. V večini primerov pa obvezno zdravstveno zavarovanje pokrije 70% zneska in dopolnilno zdravstveno zavarovanje preostalih 30%. To pomeni, da čeprav je zavarovanje prostovoljno, ga zavarovanci potrebujejo, če se želijo izogniti plačevanju zdravstvenih storitev.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

podjetniško svetovanje

Ustanovitev d.o.o. – opravite jo lahko na naši DATA točki!

Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Obvezno zdravstveno zavarovanje zaposlenim sklene delodajalec in plačuje njihove prispevke. Dopolnilno zdravstveno zavarovanja pa more skleniti vsak posameznik sam. V Sloveniji to zavarovanje ponujajo tri zavarovalnice:

  • Triglav
  • Generali
  • Vzajemna

Storitev je pri vseh zavarovalnicah identična in ker zavarovalnice lahko ponudijo potencialnim strankam največ 3% zakonsko določenega popusta, se zavarovalnice razlikujejo predvsem po ugodnostih in storitvah, ki jih ponujajo svojim strankam.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Zakaj je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na tapeti?

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je bila predlagana predvsem zato, ker je zavarovalnica Generali za maj 2023 napovedala dvig cene za 30% oz. 10€. Kot razlog so navedli podražitev zdravstvenih storitev, istega dviga cen pa ne izključujeta tudi zavarovalnici Triglav in Vzajemna. To je bil glavni faktor za hitro vložitev zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki naj bi, če bo sprejet, prišel v veljavo 1. septembra 2023.

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Kako bo izgledala nova ureditev v primeru ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

Če bo zakon sprejet in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izpeljana, naj bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje postalo del obveznega zdravstvenega zavarovanja. Nov znesek naj bi za zaposlene plačevali delodajalci, za upokojence pa Zavod za Pokojninsko in Invalidsko Zavarovanje (ZPIZ). V vsakem primeru, naj bi bil prejemnik premij direktno ZZZS.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja