Go to Top

Družinsko podjetje – kako ga ustanoviti?

Družinsko podjetje je bilo od nekdaj hrbtenica slovenskega gospodarstva. Po najnovejših podatkih družinska podjetja predstavljajo 83 % vseh slovenskih podjetij, zaposlujejo 70 % aktivnega prebivalstva in prispevajo 67 % dodane vrednosti.

Izračunajte si plačo!

Kako se družinsko podjetje razlikuje od ostalih?

Družinsko podjetje se po strukturi ne razlikuje od drugih podjetij, razen da so deležniki družinski člani. Družinska povezava pa lahko predstavlja komplikacije pri sami ustanovitvi podjetja. V primeru, da podjetje ustanavlja zakonski par pa lahko to storita izključno pri notarju, saj lahko zakonska vez zaplete deljenje lastniška deleža v podjetju. Ostali sorodniki (npr. oče in sin ali teta in nečak) pa lahko brezplačno ustanovijo družbo z omejeno odgovornostjo na Data točki. Za to potrebujejo osebne dokumente in pa 7.500 evrov ustanovnega kapitala.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Družinsko podjetje – prednosti in slabosti

Največja prednost družinskega podjetja je tudi njegova največja slabost – družinski člani. Sodelovanje s sorodniki pogosto pomeni, da vodilni v podjetju nastopajo z veliko stopnjo družbene odgovornosti, imajo dolgoročni pristop in dobro skrbijo, da ustvarijo zaposlenim prijazno okolje. Poslovni partnerji radi sodelujejo z družinskimi podjetji, saj ta sodelovanja predstavljajo priložnost za razvoj tesnih stikov, kar pripomore pri razvoju zaupanja.

Po drugi strani pa lahko te iste družinske vezi postanejo vir trenja znotraj samih podjetij. Družinsko podjetje zahteva, da člani uskladijo svoje osebna in poslovna življenja ter da se poenotijo glede poslovne vizije. Ti izzivi pogosto lahko uničijo še najmočnejša družinska podjetja, še posebej pri prenosu iz ene generacije na naslednjo. Iz tega razloga prenos na drugo generacijo preživi le tretjina podjetij, prenos na tretjo generacijo pa le 13 % podjetij.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Družinsko podjetje – kakšen je proces ustanovitve?

Družinski člani lahko brezplačno ustanovijo podjetje na DATA točki SPOT. Preden ustanovite podjetje pa predlagamo, da se udeležite skupinskega sodelovanja pred registracijo podjetja, kjer boste lahko odkrili kako boste obdavčeni, katere stroške lahko pričakujete ob ustanovitvi podjetja, ter kakšen je sam proces registracije podjetja.

Novonastala družinska podjetja pa se lahko poslužijo tudi naših računovodskih, pravnih in izobraževalnih storitev! Svetovanje lahko naročite na data@data.si ali na telefonski številki 01/600-1530.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja