Go to Top

Ugovor na dohodnino 2022 – ste prejeli napačen izračun?

Ugovor na dohodnino 2022 lahko vložite v več v več primerih. Kdaj se lahko vloži ugovor na dohodnino? Do kdaj je treba to storiti in kako?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

V katerih primerih se vloži ugovor na dohodnino 2022?

Konec marca so bili odposlani prvi informativni izračuni dohodnine za leto 2022. Če ugotovite, da so podatki v izračunu nepravilni oz. napačni, bo potrebno vložiti ugovor na dohodnino 2022 oz. ugovor zoper informativni izračun dohodnine. V kakšnih primerih se lahko vloži ugovor na dohodnino 2022?

  • ko gre za spremembe ali dopolnitve podatkov o dohodkih, prejetih v Sloveniji (na primer pri plačah, regresu ipd.);
  • ko gre za spremembe ali dopolnitve podatkov o dohodkih iz tujine, uveljavljanje odbitka davka, plačanega v tujini ter uveljavljanja oprostitve na podlagi mednarodne pogodbe;
  • spremembe ali dopolnitve podatkov o dohodkih, ki se povprečijo;
  • spremembe ali dopolnitve podatkov o vzdrževanih družinskih članih (če pozabili uveljavljati olajšavo, jo lahko še vedno, če vložite ugovor na dohodnino 2022);
  • spremembe ali dopolnitve podatkov o uveljavljanju olajšave za prostovoljno pokojninsko zavarovanje;
  • uveljavljanje drugih davčnih olajšav;
  • napačni izračun dohodnine in drugo.

Registracijo s.p. ali d.o.o. lahko opravite na naši DATA točki!

davčno svetovanje

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Kdaj se lahko vloži ugovor na dohodnino 2022?

Pravilnost vašega informativnega izračuna dohodnine 2022 lahko preverite tudi z našim kalkulatorjem! V kolikor boste vlagali ugovor na dohodnino 2022, zaradi katerega izmed zgoraj navedenih razlogov, boste to morali storiti v roku 15 dni od vročitve napačnega izračuna dohodnine. Ker se izračun dohodnine odpremlja z navadno pošiljko, se za vročitev šteje 15. dan po odpremi informativnega izračuna dohodnine. Datum odpreme je naveden na kuverti. Če je vaš datum odpreme 31.3.2023, se šteje, da je vročitev opravljena 15.4.2023. Ugovor na dohodnino 2022 je v tem primeru tako možno oddati do 3.5.2023.

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Kako se lahko vloži?

Ugovor na dohodnino 2022 se lahko odda osebno, po pošti ali elektronsko. V kolikor boste ugovor vlagali v fizični obliki, ga lahko najdete na tej povezavi. Možna pa je tudi elektronska oddaja preko storitev elektronskega poslovanja Fursa eDavki.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja