Go to Top

Vloga za vzdrževane družinske člane za 2022 – ste jo pozabili?

Vloga za vzdrževane družinske člane za 2022 se je lahko v »papirnati« obliki oddala do 6. februarja 2023. Ste zamudili ta rok? Ali to pomeni, da se vloga za vzdrževane družinske člane za 2022 več ne more oddati?

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Kdo sploh oddaja to vlogo?

Vloga za vzdrževane družinske člane za 2022 se lahko odda s strani zavezanca za dohodnino, ki med letom ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane (pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka). Lahko pa vlogo oddajo tudi tisti, ki so je med letom uveljavljali, a jo želijo spremeniti.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Kdo je vzdrževani družinski član?

Brez omejitev so vzdrževani družinski člani otroci do 18. leta starosti. Ob izpolnjevanju določenih pogojev pa se lahko vloga za vzdrževane družinske člane za 2022 odda za otroke, starejše od 18 let, partnerje, starše oz. posvojitelje ter člane kmetijskega gospodinjstva. Glede teh pogojev vam lahko svetujejo tudi naši davčni svetovalci v okviru plačljivega strokovnega svetovanja! Za ponudbo lahko pokličete 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Rok za oddajo vloge v fizični obliki ste zamudili, kaj zdaj?

Vloga za vzdrževane družinske člane za 2022 se je lahko do 6. februarja 2023 oddala v fizični oz. »papirnati« obliki. Ta rok je zdaj zamujen. A obstaja tudi možnost, da lahko vlogo oddate tudi preko eDavkov. V tem primeru je rok za oddajo 20. 2. 2023! Podrobnejša navodila za oddajo elektronske vloge so na voljo na spletni strani Fursa.

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kaj pa, če zamudite tudi ta rok?

Tudi če vloga ni oddana do tega datuma, še vedno obstaja možnost, da olajšavo uveljavljate. To lahko namreč storite potem, ko prejmete informativni izračun dohodnine 2022. V tem primeru lahko namreč vložite ugovor na informativni izračun dohodnine. A hkrati to tudi pomeni, da bo morebitno vračilo dohodnine v tem primeru pozneje, kot bi bilo, če bi bila vloga za vzdrževane družinske člane za 2022 oddana v zdajšnjih rokih (februarja).

Če imate glede dohodnine ali drugih davkov kakšne dileme, se obrnite na naše davčne svetovalce! Za termin strokovnega plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja