Go to Top

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 – do kdaj oddati vlogo?

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 se lahko uveljavlja, tudi če je niste uveljavljali med letom. Lahko pa jo uveljavljajo tudi tisti, ki želijo medletno olajšavo spremeniti. Imate glede olajšave za vzdrževane družinske člane oz. dohodnine nasploh kakšne dileme? Potem se lahko obrnete na naše davčne svetovalce! Ti vam lahko pripravijo tudi informativni izračun dohodnine. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Ta dva kontakta pa lahko uporabite tudi, če želite ustanoviti s.p. ali d.o.o. Če ste pa redno zaposleni za polni delovni čas, pa je vaša možnost popoldanski s.p.

Ustanovitev podjetja

Kako se uveljavlja olajšava za vzdrževane družinske člane 2022?

Zavezanci lahko vzdrževane družinske člane uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pri letnem informativnem izračunu dohodnine. Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 se lahko uveljavlja tudi v napovedi za odmero dohodnine. A tako jo lahko uveljavljajo le tisti, ki do 15.6.2023 ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2022. V takšnem primeru mora zavezanec napoved za odmero dohodnine oddati sam, najpozneje do 31.7.2023. Mimogrede, z našim kalkulatorjem lahko preverite tudi, kako na najbolj optimalen način uveljavljati olajšavo za otroke.

Opravite informativni izračun dohodnine!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 – kje najti vlogo in do kdaj jo je treba oddati?

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 se lahko uveljavlja z vlogo, ki jo najdete na tej povezavi. Gre za t.i. Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Oddaja je možna na dva načina, ki imata tudi različna roka oddaje. Če boste vlogo oddajali v papirnati obliki, jo lahko načeloma oddate do 5.2. tekočega leta. Ker letos ta datum pade na nedeljo, se lahko vloga v papirnati obliki odda do 6.2.2023. Če pa boste oddajali vlogo prek eDavkov, jo lahko oddate do 20.2.2023.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kdo so vzdrževani družinski člani?

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 je možna brez omejitev za otroke do 18. leta starosti. Pod posebnimi pogoji pa se lahko olajšava uveljavlja tudi za otroke, starejše od 18 let, zakonske partnerje, starše oz. posvojitelje ter za člane kmetijskega gospodinjstva.

Koliko znaša olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 predstavljamo v spodnji tabeli (zneski v EUR):

Za prvega vzdrževanega otroka 2.510,03
Za drugega vzdrževanega otroka 2.728,72
Za tretjega vzdrževanega otroka 4.551,10
Za četrtega vzdrževanega otroka 6.373,48
Za petega vzdrževanega otroka 8.195,86
Za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo 9.094,90
Za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana 2.510,03

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja