Go to Top

Informativni izračun dohodnine 2022 – kdaj ga bomo prejeli?

Informativni izračun dohodnine 2022

Informativni izračun dohodnine 2022 – kdaj ga bomo prejeli v naše poštne nabiralnike? Je dohodnina tema glede katere bi potrebovali davčno svetovanje? Ali pa bi želeli, da vam naši davčni svetovalci proti plačilu pripravijo informativni izračun dohodnine 2022? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo. Omenjena kontakta lahko uporabite tudi, če želite opraviti ustanovitev s.p. oz. popoldanskega s.p. ali registracijo d.o.o.

Ustanovitev podjetja

Furs (običajno) pošlje dva svežnja informativnih izračunov

Prvi zavezanci bodo informativni izračun dohodnine prejeli do konca marca. Praviloma se prvi sveženj informativnih izračunov pošlje (do) 31. marca. Drugi sveženj informativnih izračunov pa Furs pošlje konec maja – običajno (do) 31. maja. Kdaj boste vi prejeli informativni izračun dohodnine 2022?

Tudi z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun dohodnine!

Kdo bo najprej prejel informativni izračun dohodnine 2022?

Kdo bo prejel informativni izračun dohodnine 2022 konec marca? V prvem svežnju oz. paketu, ki ga Furs odpošlje konec marca so običajno zavezanci, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter ne opravljajo samostojne dejavnosti. V večini primerov le prejemajo dohodke iz delovnega razmerja v Sloveniji. Mimogrede, če bi želeli preveriti, kako optimalno uveljavljati olajšavo za otroke, lahko uporabite naš kalkulator.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kdo pa je v drugem svežnju?

Kdo pa prejeme informativni izračun dohodnine 2022 v drugem svežnju, ki je načeloma poslan konec maja? V drugem svežnju so praviloma zavezanci, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, imajo katastrski dohodek, opravljajo samostojno dejavnost, prejemajo dohodke iz tujine ipd. Mimogrede, preverite tudi, do kdaj morate oddati vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane! Ostale roke za dohodnino pa lahko preverite v tem članku.

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

Kaj storiti, ko prejmete informativni izračun dohodnine 2022?

Ko dobite informativni izračun dohodnine, ga morate obvezno preveriti. Preglejte zneske in ostale podatke, če so pravilni. Če je s podatki vse v redu, boste morali v roku 60 dni od odpreme informativnega izračuna dohodnine, doplačati davek oz. počakati, da dobite vračilo dohodnine. Če bo informativni izračun dohodnine 2022 napačen, pa boste morali v 30 dneh vložiti ugovor.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Kaj storiti, če ga ne boste prejeli?

Kaj pa storiti, če informativnega izračuna ne boste prejeli? Na spletni strani Fursa boste lahko preverili, ali vam je bil informativni izračun dohodnine 2022 poslan. V kolikor do 15. junija 2023 ne boste prejeli informativnega izračuna, boste morali ukrepati. Takrat se obrnite na pristojni finančni urad, kjer boste ugotovili, kaj je razlog tega. Obstaja tudi možnost, da je bil informativni izračun dohodnine 2022 izgubljen. Ti se namreč pošiljajo po navadni pošti. V takšnem primeru, lahko zaprosite za kopijo. Če pa vam informativnega izračuna sploh niso izdali, pa boste morali sami vložiti napoved za odmero dohodnine za preteklo leto.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja