Go to Top

Davčne olajšave pri d.o.o. – pregled za leto 2021

Davčne olajšave pri d.o.o.

Davčne olajšave pri d.o.o. so v tem času še vedno aktualna tema, saj se s polno paro pripravljajo letni računovodski izkazi in davčni obračuni za preteklo leto. Davčne olajšave pri d.o.o. se lahko uveljavljajo do poteka roka za predložitev obračuna davka od dohodkov pravnih oseb, ki je letos izjemoma podaljšan do 30. aprila 2022. Sicer je običajni rok za oddajo do konca marca za preteklo leto. Če bi potrebovali pomoč naših računovodskih ali davčnih svetovalcev, nas lahko pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Pregled davčnih olajšav 2021

Upoštevajoč veljavno zakonodajo (ZDDPO-2) veljajo za leto 2021 naslednje davčne olajšave pri d.o.o.:

  • Olajšava za investiranje v opremo in neopredmetena sredstva (40 % nabavne vrednosti sredstva);
  • Olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj (100 % vloženih sredstev);
  • Olajšava za donacije (0,3 % obdavčenega prihodka, dodatna 0,2 % za določena izplačila);
  • Olajšava za zaposlitev brezposelnih oseb in težje zaposljivih oseb (45 % plače zaposlenega);
  • Olajšava za zaposlovanje invalidov (50 % ali 70 % plače zaposlenega);
  • Olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (24 % obveznih prispevkov in ne več kot 2.390 evrov letno);
  • Olajšava za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju (največ do 20 % povprečne mesečne plače zaposlenih v RS).

Poleg navedenega davčno osnovo pri d.o.o. znižuje tudi kritje prenesene (davčne) izgube iz prejšnji let in sicer le do višine 50 odstotkov davčne osnove tekočega leta. Opozorilo: vse davčne olajšave pri d.o.o. skupaj s kritjem davčne izgube ne sme presegati 63 odstotkov davčne osnove tekočega leta.

Preberite tudi – Se bodo najnižje osnovne plače izenačile z minimalno?

davčno svetovanje

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Davčna olajšava za investicije

Davčne olajšave pri d.o.o. za investicije so najpogosteje koriščena olajšava za znižanje davčne osnove. Organizacije lahko uveljavljajo znižanje v višini 40 odstotkov investiranega zneska v določeno opremo in določena neopredmetena osnovna sredstva. Tovrstne davčne olajšave pri d.o.o., za investicije, se izključujejo z olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj. Olajšavo za investicije podjetja ne morejo uveljavljati za:

  • pohištvo in pisarniško opremo, kamor ne spada računalniška oprema;
  • motorna vozila, z izjemo osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobuse in tovorna vozila na hibridni ali električni pogon ali z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI ter
  • vlaganja v stvarne in druge sorodne pravice na nepremičninah (stavbna pravica) in dobro ime.

Zavezanec mora za znesek izkoriščene davčne olajšave pri d.o.o. povečati svojo davčno osnovo, če prej kot v treh letih (oziroma pred dokončnim amortiziranjem, če je to krajše od treh let) proda opremo oziroma neopredmeteno sredstvo, za katero je izkoristil olajšavo. Olajšave ni mogoče koristiti, če je bila nabava predmet financiranja z nepovratnimi sredstvi.

Poglejmo primer izračuna davčne olajšave pri d.o.o. za investicije:

Nabavna vrednost stroja              50.000 eur

40 odstotkov vrednosti                20.000 eur

Uveljavljanje davčne olajšave, znižanje davčne osnove v višini 20.000 evrov je mogoče v letu nabave ali v naslednjih petih davčnih obdobjih.

Veste, kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Davčna olajšava za zaposlovanje

Turbulentni časi so vplivali tudi na zaposlovanje pri podjetjih. Nekateri so se prilagajali s spremembo dejavnosti in s tem tudi zaposlovanjem novih sodelavcev. Pri zaposlovanju (za nedoločen čas) mlajših od 26 let ali starejših od 55 let je možnost uveljavljanja davčne olajšave pri d.o.o. za plače zaposlenih v davčnem letu. Pogoj je tudi, da je bila oseba pred zaposlitvijo prijavljena na Zavodu RS za zaposlovanje. Zmanjšanje davčne osnove se izračuna v višini 45 odstotkov od bruto plače zaposlenega.

Primer izračuna davčne olajšave pri d.o.o. za zaposlovanje:

Plača zaposlenega od julija do decembra: 9.000,00 eur (1.500 mesečno x 6)

45 odstotkov vrednosti                                   4.050 eur (znižanje davčne osnove)

Tovrstne davčne olajšave pri d.o.o. se koristijo v obdobju 24 mesecev od dneva sklenitve pogodbe o zaposlitvi. Hkrati se ta olajšava izključuje z olajšavo za zaposlovanje invalidov. Dodaten pogoj za uveljavitev je, da s z novo zaposlitvijo poveča skupno število zaposlenih v davčnem obdobju.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja