Go to Top

D.n.o. (družba z neomejeno odgovornostjo) – kaj je to?

D.n.o. je krajši naziv za družbo z neomejeno odgovornostjo. Med pogovorom o pravnoorganizacijskih oblikah družb pogosto slišimo za s.p. in d.o.o., malokrat pa za d.n.o. Nekatere razlike med njimi predstavimo v nadaljevanju.
Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Če kolebate med različnimi oblikami podjetja, vam lahko potrebne informacije posreduje pravna služba podjetja Data. Mimogrede: v določenih primerih lahko postopek registracije podjetja brezplačno opravite tudi na DATI! Za več informacij pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Registrirajte podjetje na DATA točki

Družba z neomejeno odgovornostjo je po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) osebna družba dveh ali več oseb, ki za obveznosti družbe odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Družba v pravnem prometu nastopa kot pravna oseba.

Izračunajte si plačo

D.n.o. – ali je potreben ustanovitveni kapital?

Za razliko od d.o.o (družbo z omejeno odgovornostjo), kjer je za registracijo družbe potreben ustanovitveni kapital (najmanj v višini 7.500,00 EUR), za ustanovitev d.n.o. ta ni predpisan. Kljub navedenemu se družbeniki odločajo za vplačilo vložka, ki je enak med vsemi. Predvsem iz razloga, ker odgovarjajo z vsem svojim premoženjem in to predstavlja vsaj določeno mero zaščite.

Odprite d.o.o. 

Pravno svetovanje

Primerjajte s.p in d.o.o.

Kakšne so prednosti in slabosti d.n.o.?

D.n.o. ima svoje prednosti in slabosti. Prednosti so predvsem v tem, da se lahko ustanovi brez vplačila osnovnega kapitala in omogoča večjo sposobnost najemanja posojil kot jo omogoča status samostojnega podjetnika.
Slabosti pa so v tem, da družbeniki odgovarjajo z vsem svojim premoženjem, so vezani na družbo in so med seboj odvisni. Hkrati je d.n.o. veliko bolj tvegana oblika od kapitalske družbe (d.o.o.).

Dohodnina 2023

D.n.o. primerjajmo s s.p.

S.p. že s svojim nazivom nakazuje, da gre pri tej obliki za ustanovitev podjetja s strani ene osebe. Posebnost ustanovitve pri d.n.o. je ta, da jo lahko ustanovita le dva ali več družbenikov. V kolikor je oseba ena sama, ne more ustanoviti d.n.o. Obe obliki podjetja sta si gotovo podobni v tem, da vložek osnovnega kapitala pri ustanovitvi ni potreben. V samem postopku odpiranja podjetja pa se precej razlikujeta. Postopek ustanovitve je pri d.n.o. kompleksnejši in za razliko od s.p. poteka pri notarju.
Priporočljivo je, da se podjetniki pred tem posvetujejo s pravniki. Slednji jim lahko tudi povedo, kakšna oblika podjetja je v njihovem primeru najbolj ugodna.

Ne glede na to, za kakšno podjetje se boste odločili, je pomembno, da izberete dobrega računovodjo. Računovodstvo Data podjetnikom pri poslovanju pomaga že več kot 30 let. Za ponudbo lahko pokličete 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja