Go to Top

Trg dela: Brezposelnih oseb je vse manj

V letošnjem prvem polletju se je brezposelnost zmanjševala hitreje kot lani v tem času. Ob koncu junija je bilo registriranih 84.793 brezposelnih oseb, kar je 3,3 odstotka manj kot maja in 15 odstotkov manj kot pred letom dni.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Iščete zaposlitev? Zakaj se ne bi samozaposlili?

Več informacij

Delež brezposelnih oseb najbolj upadel v Kopru

Na novo se je junija na Zavodu prijavilo 5.025 brezposelnih oseb, kar je skoraj 12 odstotkov manj kot junija 2016. Med novoprijavljenimi je bilo 2.619 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Delež brezposelnih oseb je v primerjavi s prejšnjim mesecem najbolj upadel v Kopru (-5,6 odstotka), Velenju (-4,7 odstotka), na Ptuju (-4,6 odstotka), v Trbovljah (-4,4 odstotka) in v Kranju (-4,1 odstotka). Največje znižanje števila registriranih brezposelnih oseb pa na letni ravni beleži območna služba Novo mesto.

brezposelnih osebV prvem polletju letošnjega leta se je na Zavodu na novo prijavilo 40.219 brezposelnih oseb, kar je 9,1 odstotka manj kot lani v tem času. In sicer največ zaradi izgube zaposlitve za določen čas (23.174). Prijavilo se je še 4.327 iskalcev prve zaposlitve ter 6.683 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Iz evidence se je odjavilo skupaj 55.041 brezposelnih oseb, od teh se jih je 40.764 zaposlilo. To je 8 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju leta 2016. Iz evidence brezposelnih oseb se seveda lahko odjavite tudi zato, ker se samozaposlite. Če vas mika podjetništvo in delo brez šefa, je morda prava odločitev za vas registracija podjetja. Preden pa postanete podjetnik, vam priporočamo udeležbo na našem brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Prijava na izobraževanje

Delodajalci iščejo čistilce, delavce v proizvodnji in voznike

Največ prostih delovnih mest so delodajalci junija zavodu sporočili za čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah (706). Sledili so delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (632), vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (460). Iskani so tudi natakarji, varilci, vzgojitelji in njihovi pomočniki, prodajalci ter elektroinštalaterji. Delovno mesto pa si s samozaposlitvijo lahko ustvari vsak sam. Če tudi vi razmišljate o ustanovitvi podjetja, lahko to storite brezplačno, hitro in enostavno na točki VEM podjetja Data, kjer vas vodimo čez vse korake in vam pomagamo urediti vaš novi status. 

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja