Go to Top

Cvetličar – samozaposlitev s pisarno kar med rožami!

Cvetličar kot podjetnik

Cvetličar oblikuje šopke in cvetne vezenine, aranžira darila, izdeluje aranžmaje, krasi prostore in izdeluje vence. Cvetličarstvo se kot dejavnost v Standardni klasifikaciji dejavnosti uvršča kot trgovina s cvetjem (G47.76 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s cvetjem, rastlinami, gnojili, hišnimi živalmi in hrano za živali), pod katero se uvršča specializirana trgovina na drobno s cvetjem (rezanim, lončnicami), venci in šopki (G47.761 Trgovina na drobno v cvetličarnah).

Informativni izračun plače

Cvetličar se mora spoznati tudi na poslovanje in podjetništvo

Kot cvetličar se lahko tudi samozaposlite. Kot to že dobro veste, registracijo podjetja lahko zastonj, hitro in enostavno uredite tudi na točki VEM, za katero imamo na Dati že več kot deset let ustrezna pooblastila.

cvetličarVsak, ki se gre lasten biznis, pa se mora poleg tega, da je odličen v svoji stroki, spoznati tudi s svetom poslovanja – vodenje poslovnih računov pa lahko prepustite strokovnjakom ali pa se jih priučite voditi sami. Preden se resno lotite biznisa, se v izogib neznanju in napoznavaju poslovnega sveta podučite o tem, kaj vas čaka. V prvi vrsti je za vas smiseln brezplačen seminar, na katerem vam izdamo, kaj vse potrebujete, da iz hobija, v katerem vidite potencial in možnost razvoja ter doseganja tržnih pričakovanj, naredite posel.

Pridite po brezplačen nasvet, kako do biznisa priti kar iz hobija!

Morda vas ob tem zanima, kakšne so prednost in slabosti samozaposlitve? Preden se lotite posla, se brezplačno udeležite tudi skupinskega seminarja pred registracijo podjetja!

Če ste trenutno zaposleni, vendar ste svoje službe že siti in gojite sanje do lastnega podjetja, denimo do odprtja cvetličarne, lahko začnete razmišljati o popoldanskem s. p. Če vas zanima, kakšne so bistvene razlike med navadnim in popoldanskim s. p., si več o tem preberite tukaj.

Želite registrirati s.p.?

Pogoji za opravljanje dejavnosti

Kljub temu, da je registracija podjetja danes enostavna in hitra zadeva, morate za odprtje lastne cvetličarne izpolnjevati nekatere predpogoje, in sicer glede izobrazbe. Za poklic cvetličarja se zahteva končana vrtnarska šola oziroma srednja šola ustrezne smeri. Izobraževalni program za cvetličarja v dualni organizaciji traja tri leta. Če delate kot cvetličar–vrtnarski tehnik morate imeti končano štiriletno srednjo šolo agroživilske usmeritve.

Cvetličar mora poznati okrasne rastline, njihovo vzgojo, vzdrževanje in način skladiščenja čebulnic in ovijalk, rezano cvetje in zelenje, suhe rože in trave. Tudi če po izobrazbi niste cvetličar, se lahko v to stroko prekvalificirate. Več o tem ter drugih specifičnih zahtevah, ki jih morate imeti kot bodoči cvetličar, boste našli na spletnih straneh Sekcije cvetličarjev pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS).

Kljub temu pa to, da se spoznate na svojo stroko, ni dovolj. Delo z ljudmi je cvetličarjeva najpomembnejša spretnost in veščina. Neposredni stik s kupcem in smisel za delo z ljudmi je v cvetličarstvu osnova za uspešno delo. Cvetličar zna prisluhniti kupčevim željam, jih razume in jih, kolikor je le mogoče, tudi uresniči. Cvetličarji uspeh zagotavljajo le s prepričljivimi komunikacijskimi sposobnostmi, razgledanostjo, strokovnostjo, prijaznostjo ter osebno urejenostjo. S kupci je smiselno vzpostaviti prijateljski odnos, da lažje razumete namen nakupa in da vam kupci lažje zaupajo.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Pogoj opravljanja dejavnosti cvetličarja je tudi primeren delovni prostor, ki ustreza delovnim pogojem in standardom ter urejenost samega videza trgovine. Izgled poslovnih prostorov je v storitvenih dejavnostih velikega pomena, saj urejenost spodbuja zaupanje v stroko, higieno in zanesljivost. Za uspešno poslovanje je dobro tudi, če se znate ločiti oziroma specializirati glede na svojo konkurenco. Večjo konkurenčnost na trgu boste imeli tudi z dobro pripravljenim poslovnim načrtom.

Cvetličarstvo kot dejavnost zahteva tudi skrben odnos do surovih – do rastlin. Ne le, da se mora podjetnik truditi za čim bolj kakovostne surovine, ko gre za občutljive rastline, ki hitro uvenijo, mora podjetnik znati le-te tudi pravilno pripraviti za transport.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kaj točno dela cvetličar?

Delo cvetličarja je zelo raznoliko in vključuje številna delovna področja. V poklicu cvetličarja se prepletajo vrtnarstvo, cvetličarstvo, trgovina, obrt, estetika, duhovna občutljivost, domišljija in umetnost. Osnova je nakup blaga in priprava za prodajo. Pri pripravi blaga na plano privre umetniški čut cvetličarjev. Saj z uporabo cvetja in drugih materialov izraža čustva do okolja in sočloveka. Cvetličar oblikuje različne šopke in cvetne vezenine, aranžira darila, izdeluje aranžmaje, krasi prostore, izdeluje vence. Njegovi izdelki spremljajo vse pomembne dogodke v človekovem življenju. Cvetje te spremlja od rojstva otroka preko poroke, obletnic in do smrti, zato se mora dobro spoznati tudi na simboliko rastlin in dodatkov. Med cvetličarjeva opravila sodijo tudi notranje in zunanje zasaditve prostorov s cvetjem in zelenjem. Naloga cvetličarja je strokovna oskrba lončnic in rezanega cvetja. Tudi v cvetličarstvu kraljuje moda, zato mora cvetličar budno spremljati njen razvoj, tako da vedno znova odkriva nove možnosti izražanja s cvetjem.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja