Go to Top

Akontacije dohodnine tem »srečnežem« ni potrebno plačati do maja!

Akontacije dohodnine za marec nekaterim ni potrebno plačati še vsaj en mesec

Akontacije dohodnine ni potrebno plačati do maja tistim, ki so oz. bodo davčni obračun za leto 2021 oddali po 31. marcu 2022. Tem zavezancem se prestavi tudi rok za plačilo t.i. poračunske akontacije dohodnine!

Informativni izračun plače

Rok za plačilo akontacije dohodnine za marec se nekaterim prestavi

Rok za akontacijo dohodnine za mesec marec se prestavi tistim, ki so oz. bodo letni davčni obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in davka od dohodkov iz dejavnosti (DohDej) za lansko leto oddali po 31. marcu 2022. Rok za plačilo marčevske akontacije je v tem primeru 10.5.2022. Roki za oddajo letnih poročil so se s sprejetjem Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) zamaknili na 30. april 2022. Ta dan pade na soboto, torej je skrajni rok za oddajo obračunov torek, 3. maj 2022.

Preberite tudi – Regres 2022, koliko in do kdaj?

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

V takšnih primerih pride tudi do zamika plačila poračunske akontacije dohodnine!

Prestavljen je tudi rok za plačilo poračunske akontacije dohodnine. Do poračunske akontacije dohodnine pride v primerih, ko sta obroka akontacije dohodnine za januar in februar 2022 bila obračunana po nižjem znesku, kot bi sicer izhajalo iz obračuna za leto 2021.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kateri zavezanci plačujejo akontacije dohodnine?

Samozaposleni oz. tisti, ki ima registriran s.p. ali samostojno izvaja dejavnost mora med davčnim obdobjem plačevati mesečne ali trimesečne akontacije dohodnine. Znesek se v prvem koledarskem letu izračuna glede na oddano napoved o predvidenih prihodkih FURS-u. V drugem letu pa se določi glede na predložen obračun za preteklo davčno obdobje. Ob izdaji obračuna se določi tudi razliko med že plačanimi obroki akontacije in davčno obveznostjo po obračunu.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Prestavljen tudi rok za odločitev o tem, ali si boste knjige vodili kot normiranec

Ne le roki za plačevanje akontacije dohodnine, na torek 3. maja je letos prestavil tudi skrajni rok za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Prestavljanje plačilnih rokov, zamiki oddaje letnih poročil in vračanje “korona-pomoči”?

Sledenje plačilnim rokom za plačilo akontacije dohodnine in zakonsko ustrezno ravnanje v primeru izjem postaja vedno bolj zahtevno – je morda računovodja primeren odgovor za vas? Potrebujete primernega partnerja za sledenje zakonom, spremembam zakonov ter za usklajeno in pravilno poslovanje? Potemtakem je to lahko računovodski servis podjetja DATA d.o.o.! Pri podjetju DATA d.o.o. lahko poskrbimo za vodenje vaših poslovnih knjig, obračunavanje plač za vaše zaposlene in še toliko več. Pri nas imate na razpolago davčnega strokovnjaka in pravno službo, ki skrbi za skladnost in učinkovitost vašega poslovanja. Za naše storitve lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja