Go to Top

Izplačilo regresa: Časa je še 14 dni

Delodajalci morate poskrbeti za izplačilo regresa svojim delavcem najkasneje do 30. junija. V nasprotnem primeru vas lahko doleti kazen, ki znaša od tri do 20 tisoč evrov.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Izbirate nov kader? Kakšne so pri tem obveznosti delodajalca?

Več informacij

Podjetja morajo zaposlenim izplačati regres do 30. junija, in sicer v višini vsaj 804,96 evra bruto. Tako določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), po kolektivni pogodbi pa je lahko regres tudi višji, a ne nižji od minimalnega. Regres sicer pripada vsakemu delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta. Več pa v prispevku Regres – komu pripada?.

Če imate vprašanja, vezana na izplačilo regresa, vam lahko pomagajo Datini pravniki. Pravno svetovanje, ki ga nudimo, je specializirano prav za delovnopravno zakonodajo. Zato vam bo koristilo tudi pri pripravi pogodb o zaposlitvi. Podjetniki začetniki pa vse informacije glede zaposlovanja dobite na brezplačnih seminarjih Podjetnik sem – kaj pa zdaj? in Funkcije za podjetnike.

Prijava na izobraževanje

Najvišji znesek regresa za letni dopust, od katerega še ni treba obračunati prispevkov, je 70 odstotkov povprečne plače v državi. Zaposleni v javnem sektorju so izplačilo regresa že dočakali, medtem ko bodo upokojenci letni dodatek še prejeli.

Ne pozabite na izplačilo regresa – globe so visoke

izplačilo regresaInšpektorat RS za delo podatkov o številu vseh podjetij, ki so v letu 2016 zamudila z izplačilom regresa ali regresa sploh niso izplačala, nima. So pa v lanskem letu ugotovili 902 kršitvi drugega odstavka 131. člena Zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da se mora regres delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Ter 463 kršitev tretjega odstavka 131. člena ZDR-1, ki določa, da se lahko s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Prijava na izobraževanje

Na Inšpektoratu pa ne beležijo podatkov o podanih prijavah na način, da bi lahko navedli številčni podatek o tem, koliko prijav se je nanašalo na nepravilnosti pri izplačilu regresa.

Ob tem na Inšpektoratu opozarjajo delodajalce, da ne pozabijo na izplačilo regresa. Zakon o delovnih razmerjih v 217. členu (25. točka prvega odstavka) namreč določa, da se z globo od 3.000 do 20.000 evrov kaznuje delodajalec, ki ne poskrbi za izplačilo regresa svojim delavcem.

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (10)

 • emir mudrov 19. Junija 2017 - 22:45 Odgovori

  a kako to ako sam kod delodojalca pa bio 8 let pa sploh nisam mao regresa dal se tu kaj narediti

  • Dominika Ahačič 20. Junija 2017 - 8:52 Odgovori

   Spoštovani,

   pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Predlagamo vam, da delodajalca pozovete k nakazilu regresa, sicer pa ga prijavite Inšpektoratu RS za delo. Neizplačilo regresa namreč pomeni kršitev vaših pravic iz delovnega razmerja.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Said Mehić 20. Junija 2017 - 9:40 Odgovori

  Vpraša bi, če si zaposlen ne polni delovni čas to je 32 ur na teden ali lahko delodajalec za 2 uri dela ob sobotah vzame cel dan dopusta. Če je to v skladu z zakonom in pravilniki.

  • Dominika Ahačič 21. Junija 2017 - 14:56 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje. Svetujemo vam, da se oglasite na svetovanju pri naši pravnici, ki bo skupaj z vami preučila vašo pogodbo o zaposlitvi. Število dni dopusta je namreč odvisno tudi od razporeditve delovnega časa. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Anđa Marinović 27. Junija 2017 - 12:57 Odgovori

  Zanima me če delodajalec na eni strani “primora” delavce na 10urni delavnik, na drugi strani zaradi nelikvidnosti ne more isplačati regresa. Ali to dvoje gre skupaj???In alido 1.11. mora isplačati cel regres, ali lahko v delih. Hvala

  • Dominika Ahačič 27. Junija 2017 - 14:30 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Delodajalec vam je dolžan izplačati celoten regres za letni dopust do 1. 7. tekočega leta. Le delodajalci, ki imajo hude likvidnostne težave in ki jih zavezuje kolektivna pogodba, ki jim izrecno daje možnost zamika izplačila regresa do 1. 11., lahko izplačilo zamaknejo do 1. 11. Vendar pa mora biti tudi v teh primerih regres do 1. 11. izplačan v celoti.

   Za več vprašanj glede regresa in vaših pravic in obveznosti iz delovnega razmerja vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Barbara sprah 5. Julija 2017 - 22:13 Odgovori

  Pozdravljeni! Zaposlena sem bila do 2.6.2017,brez podaljsanja pogodbe.30.6 sem dobila nakazan regres v visini 144€ neto. Zanima me ce ima delodajalec pravico mi izplacat regres po obrokih,glede nato da nisem vec zaposlena pri njih? Lp

  • Dominika Ahačič 6. Julija 2017 - 10:12 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Celoten regres (v vašem primeru sorazmerni del) je potrebno izplačati najkasneje 30.6. Kasnejše izplačilo je mogoče le v primeru insolventnosti delodajalca in če to omogoča področna kolektivna pogodba. Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • aron kucic 19. Julija 2018 - 21:58 Odgovori

  Pozdravljeni!

  Zanima me, kot delodajalec, če zamujaš regres za eno leto, a dobis kazen oz. koliko je lahko kazen za zamudnino?

  Lep pozdrav
  A.K

  • Data d.o.o. 20. Julija 2018 - 9:55 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Zakon o delovnih razmerjih v 217. členu določa: “Z globo od 3.000 do 20.000 eurov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če: (25.) delavcu ne izplača regresa v skladu s 131. členom tega zakona.” Za dodatno pomoč vam predlagamo, da se obrnete na naše pravne svetovalce. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja