Go to Top

Olajšava ob prvi registraciji s.p.-ja – kdaj vam pripada?

Olajšava ob prvi registraciji s.p.-ja pripada samo v primeru, da še niste delovali kot samostojni podjetnik.  Na katere prispevke se olajšava upošteva? Koliko v tem primeru znašajo prispevki? Potrebujete pomoč izkušenega računovodja? Obrnite se na naš izkušen računovodski servis. Za ponudbo nas kontaktirajte na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Olajšava ob prvi registraciji s.p. je 50 %

Olajšava ob prvem vpisu in prvo leto znaša olajšava 50 %  dela prispevkov, ki se nanaša na pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ-ove prispevke). V drugem letu ta olajšava znaša 30 %. V tretjem letu vam olajšava ne pripada več. Hkrati je pomembno opozoriti, da se olajšava ne nanaša na celotne prispevke. Gre samo za del celotnih prispevkov.

Leta, v katerih ste še upravičeni do olajšave, se štejejo od datuma prvega vpisa. Ne glede na to, da je npr. s.p. ob ustanovitvi bil popoldanski s. p. in te olajšave niste mogli koristiti.

Izračun plače

Ustanovitev podjetja

Vse o normiranem s.p.

Olajšava ob prvi registraciji s.p. – kdaj olajšava ne pripada?

Olajšave ni mogoče koristiti v primeru, da ste že imeli registriran s.p., tudi v primeru, da je bil takrat registriran popoldanski s.p.. Do olajšave ni upravičen ne more koristiti niti nosilec dejavnosti, ki je bil že vpisan v razvid samozaposlenih oseb kot npr. samostojni kulturni delavec, samostojni športnik ipd.

Prispevki za sp 2024

Olajšava ob prvi registraciji s.p. – koliko znašajo prispevki?

Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 324,48 evra. Tako so skupaj z olajšavo ti prispevki znašali 162,24 evra. Skupni prispevki za zdravstveno zavarovanje so v istem mesecu znašali 214,23 evra. Skupni prispevki za starševsko varstvo so bili 2,66 evra, prispevki za zaposlitev pa prav tako 2,67 evra.

Skupaj so osnovni in obvezni prispevki za samozaposlene pri polnem s.p. v prvem letu 544,04 evra. Z olajšavo za prvi vpis pa le 381,80 evra!

Kilometrina 2024

Olajšava ob prvi registraciji s.p. – uredite si dobrega računovodjo

V kolikor nimate lastne računovodje, ki bi kot v našem računovodskem servisu uredil obračun prispevkov, ki bi odseval tudi olajšavo, morate to urediti sami! To si uredite ob prvem obračunu prispevkov, ki vam ga do 10. v mesecu za pretekli mesec izda FURS v sistemu e-Davki.

Pazite pri obračunu in plačilu prispevkov, saj FURS izdaja kazni!

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja