Go to Top

Zvišanje trošarin za tobačne izdelke – za koliko bo denarnica tanjša?

Zvišanje trošarin za tobačne izdelke novembra

Zvišanje trošarin za tobačne izdelke je vlada izdala v Uredbi o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke. Trošarine se bodo dvignile z začetkom novembra, predvideno pa je tudi dvostopenjsko zvišanje, ki je predvideno za 1. april naslednjega leta. To zvišanje je ponovitev lanskega zvišanja. Novembra se bo najbolj zvišala trošarina pri tobaku za segrevanje.

Informativni izračun plače

Ali veste, da vam lahko delodajalec prepove kajenje na delovnem mestu? Preberite si več v “Delodajalec lahko prepove kajenje na delovnem mestu“.

Zaposlujete tujca ali pa ste tujec in potrebujete delovno dovoljenje?

Zvišanje trošarin 1. novembra 2021

Z uredbo, ki jo je vlada sprejela, se zvišujejo zneski trošarine za cigarete, cigare, cigarilose, drobno rezani tobak, drug tobak za kajenje ter tobak za segrevanje. S 1. novembrom letos se bo trošarina za cigarete zvišala s 120 evrov na 123 za tisoč kosov cigaret. Za cigare in cigarilose se bo trošarina zvišala na najmanj 48 evrov za tisoč kosov. Enako bo znašala tudi trošarina za drug tobak za kajenje (ta se bo s 45 evrov zvišala na 48). Najbolj pa se bo trošarina zvišala pri tobaku za segrevanje – z dosedanjih 88 evrov za en kilogram tobaka v polnilu bo novembra ta znašala 105 evrov.

Vas zanima ustanovitev podjetja?

podjetniško svetovanje

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

 

Vas zanima kako je urejen odmor za kajenje na delovnem mestu? O tem si lahko več preberete v “Odmor za kavo ali kajenje med delovnim časom – nam pripada?“.

Spremembe pogoja PCT – kje po novem ni več zahtevan?

Zvišanje trošarin 1. aprila 2022

Vlada s predlagano uredbo predvideva dvostopenjsko zvišanje trošarin drobnoprodajne cene cigaret. Naslednje zvišanje trošarin, ki je predvideno za 1. april prihodnjega leta, se bo trošarina za cigarete dvignila še za dodatne tri evre, in bo tako znašala 126 evrov za tisoč kosov cigaret. Ocenjeno je, da bo dvostopenjsko zvišanje trošarin privedlo do dviga drobnoprodajnih cen cigaret za okoli 4,6 %. Skupni finančni učinek zvišanja trošarine na cigarete bi naj na letni ravni znašal 15,6 milijona evrov – se pravi 1,3 milijona evrov na mesec.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Obdavčevanje trošarinskih izdelkov in zvišanje trošarin ureja Zakon o trošarinah (ZTro-1)

Zakon o trošarinah (ZTro-1) v Republiki Sloveniji ureja obdavčevanje trošarinskih izdelkov. Med te sodijo alkohol in alkoholne pijače, tobačni izdelki ter energenti in električna energija. Trošarina je oblika davka na porabo. Zakon tudi predvideva globe in kazni za kršenje določb tega zakona.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Sistem nadzora nad gibanjem in proizvodnjo trošarinskih izdelkov ter pobiranjem trošarin ureja omenjeni zakon s podzakonskimi akti. Gre za trošarine, ki se proizvedene na območju Republike Slovenije ali pa so vnesene z ozemlja držav članic Evropske unije v Slovenijo. Sem spadajo tudi trošarinski izdelke, ki se uvozijo v Evropsko skupnost.

Koriščenje turističnih bonov – preverite, koliko denarja vam je še ostalo 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja