Go to Top

Kajenje na delovnem mestu je lahko prepovedano!

Kajenje na delovnem mestu – o tem se odloča delodajalec

Kajenje na delovnem mestu lahko delodajalec svojim delavcem prepove, a pod določenimi pogoji. Hkrati lahko v celoti prepove kajenje v svojih poslovnih prostorih in na zemljišču, ki pripada poslovnim prostorom v njegovi lasti. To ureja tudi Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

Informativni izračun plače

Inšpektorat potrdil, da kajenje na delovnem mestu, lahko prepove delodajalec

Na Inšpektoratu RS za delo so pojasnili, da mora delodajalec, ki se odloči za prepoved kajenja med delovnim časom, to zapisati v svoj splošni akt. A, kot dodajajo, »mora pri tem spoštovati delavčevo osebnost ter upoštevati in ščititi delavčevo zasebnost«. Splošni akt ni obvezen, če ga delodajalec sprejme, pa mora pri tem upoštevati 10. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kajenje na delovnem mestu in sprejem splošnega akta

kajenje na delovnem mestu

kajenje na delovnem mestu

Ta člen od delodajalca zahteva, da se pred sprejemom splošnega akta posvetuje s sindikatom, če sindikata v podjetju ni, pa mora ob sprejetju splošnega akta upoštevati zavezujoče kolektivne pogodbe ter v vsakem primeru določila, ki so za delavca ugodnejša.

Splošni akt delodajalca je običajno disciplinski pravilnik, v katerem delodajalci opredelijo vrste in teže kršitev delovne discipline, postopke in ukrepe v primerih kršitev.

Delodajalci smejo sprejeti tudi druge akte delodajalcev – pravilnike o delovnem času, o plačah, o disciplinski odgovornosti, o varovanju osebnih podatkov, o poslovni skrivnosti, o odreditvi in izvajanju poskusa alkoholiziranosti in podobnem.

 

Kajenje na delovnem mestu in Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov

Vsak delodajalec mora spoštovati tudi Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Čeprav ne gre za zaprte prostore, pa je z zakonom prepovedano tudi kajenje na funkcionalnih zemljiščih šol in vrtcev.

pravno svetovanje

Delodajalec lahko omogoči kajenje delavcem v kadilnicah, vendar pa morajo te izpolnjevati obratovalne pogoje.

Želim se prijaviti na e-novice

Kajenje na delovnem mestu in drugod v lasti delodajalca

Kot pojasnjujejo na inšpektoratu za delo, je delodajalec odgovoren za varnost in zdravje zaposlenih na vseh lokacijah, ki jih upravlja. Delodajalec organizira svoje poslovanje in kjer ima možnost, da s svojimi ukrepi zagotavlja varnost delavcev in varovanje njihovega zdravja. To velja za vsa opravila, povezana z delom, vključno z rednimi odmori. Delodajalec torej delavcem lahko prepove kajenje tudi med odmori, saj so ti del delovnega časa.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja