Go to Top

Znižanje dohodnine za leto 2022 – veste, kako?

Znižanje dohodnine za leto 2022 za posameznike

Znižanje dohodnine za leto 2022 pred koncem koledarskega oz. davčnega leta – je to možno? Kako se lahko opravi znižanje dohodnine za leto 2022? Ste se glede dohodnine oz. drugih davkov znašli v dilemi? Nič hudega! Naši davčni strokovnjaki vam lahko pomagajo! Za termin plačljivega davčnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Želite registrirati s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Znižanje dohodnine za leto 2022, kdaj je možno?

Znižanje dohodnine za leto 2022 je možno za tiste fizične osebe oz. zavezance, ki mogoče sproti niso koristili davčnih olajšav. Praviloma se preveri, če so bile pri izplačilih upoštevane osebne olajšave oz. posebne osebne olajšave. Prav tako se pogleda, ali je upoštevana povišana splošna olajšava. Slednje seveda le, če so za to izpolnjeni pogoji. Dohodnina je sicer davek fizičnih oseb. Osnova za izračun ter plačilo dohodnine so praviloma vsi dohodki fizičnih oseb.

Akontacija dohodnine se plačuje ob izplačilu oz. prejemu posameznega dohodka. Znižanje dohodnine za leto 2022 se tako ob izplačilih v 2022 uveljavlja že ob posameznem izplačilu, če tako predvideva dohodninski zakon. Akontacijo dohodnine praviloma izračuna in odvede izplačevalec, v kolikor pa gre za izplačevalca, ki ima sedež izven Slovenije, je zavezanec za plačilo prejemnik dohodka sam.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Znižanje dohodnine za leto 2022 pri plači

Plačo zaposleni dobi za opravljeno delo po pogodbi o zaposlitvi. Običajno se izplačuje oz. prejema mesečno ter je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela. Znižanje dohodnine za leto 2022 lahko pri obračunu plače zaposleni uveljavlja s:

Izračunana davčna osnova se obdavči, tako da se upošteva dohodninsko lestvico (mesečno oz. letno).

Pripravili smo izračun dohodnine iz plače zaposlenega (če ta znaša 2000 evrov):

v evrih
Bruto plača 2000,00
Prispevki 22,1 % 442,00
Splošna olajšava 375,00
Povišana splošna olajšava 0,00
Davčna osnova 1183,00
Davek/dohodnina 234,62

Preberite tudi – Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2022?

Znižanje dohodnine za leto 2022, če sproti ne uveljavljate posebne olajšave

Če zaposleni mesečno ne uveljavlja posebne osebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko delodajalca o tem pisno obvesti. Tako bo znižanje dohodnine za leto 2022 razvidno že ob naslednjem izplačilu plače. Za istega družinskega člana se v davčnem letu prizna posebna olajšava samo enemu zavezancu. Drugemu pa zgolj morebitna razlika do celotne višine olajšave. V kolikor se zavezanci ne morejo sporazumeti, kdo do uveljavljal posebno olajšavo, se vsakemu prizna sorazmerni del olajšave.  Če med letom fizična oseba ne uveljavlja olajšav za znižanje dohodnine za leto 2022, lahko to uredi preko eDavkov. In sicer do 5.2. za preteklo leto vloži posebno vlogo.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Delež dohodnine lahko namenite za donacije

Sicer ne gre povsem za znižanje dohodnine za leto 2022, pa vseeno izpostavimo. Delež dohodnine lahko namreč fizične osebe namenijo tudi nepridobitnim organizacijam. To lahko storijo tako, da oddajo vlogo do konca koledarskega leta. V tem primeru bo donacija upoštevana na informativnem izračun dohodnine tekočega leta. Več o tem smo pisali v članku Delež dohodnine lahko namenite nepridobitnim organizacijam!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja