Go to Top

Delež dohodnine lahko namenite nepridobitnim organizacijam!

Delež dohodnine za dobrodelno organizacijo?

Delež dohodnine lahko vsako leto donirate v dobrodelne namene. Gre za t.i. namenitev dela dohodnine. Kolikšen delež dohodnine lahko donirate in kako to storite?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Namenitev dela dohodnine – kdo lahko donira in komu?

Vsak davčni zavezanec rezident lahko donira delež dohodnine. In sicer lahko zahteva, da se do 1 % dohodnine (odmerjene po zakonu o dohodnini) od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij. To so med drugim nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati, registrirane cerkve ter druge verske skupnosti. Celoten seznam upravičencev si lahko ogledate na seznamu, ki ga je, nedavno posodobljenega, objavil Furs.

Opravite informativni izračun dohodnine!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kolikšen delež dohodnine lahko namenite oz. donirate?

Kot že omenjeno, je delež dohodnine, ki se donira do 1 % dohodnine. Določite lahko do 10 upravičencev deleža dohodnine oz. donacije, med katere lahko razdelite 1 % vaše dohodnine. Vsakemu lahko podelite torej po 0,1% dohodnine (lahko na primer tudi 0,3 %, 0,6% ipd.), lahko pa se odločite, da enemu upravičencu na primer podelite celoten delež dohodnine – se pravi 1 %. Če se odločite, da boste donirali več upravičencem, skupni delež dohodnine seveda ne sme presegati enega odstotka dohodnine.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako donirati delež dohodnine? Potrebno je oddati vlogo!

Prejemnika donacije, ki bo prejel delež dohodnine, lahko določite z obrazcem za namenitev dela dohodnine. Ta se lahko odda elektronsko preko sistema eDavki ali pa osebno oz. po pošti pri pristojnem finančnem uradu. Ko vlogo vložite enkrat, velja vsako leto. Vloge ni treba vlagati ponovno, razen če bi želeli spremeniti prejemnika oz. prejemnike donacij.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Če namenite delež dohodnine, vas to nič ne stane!

Pri tem je treba poudariti, da če se odločite, da boste delež dohodnine namenili nepridobitni organizaciji (oz. organizacijam), vas to ne stane nič. Donacija ne vpliva na višino vašega doplačila ali vračila dohodnine. Ko določimo prejemnika za delež dohodnine, nismo v ničemer prikrajšani. Ta 1 % odmerjene dohodnine, gre namreč v primeru, da se za donacijo ne odločimo, v proračun Republike Slovenije. Vlogo oz. prejemnika donacije lahko določimo kadarkoli. A pozor! Če želimo, da se prejemnika (oz. prejemnike) dela dohodnine upošteva že za letošnjo dohodnino, je treba vlogo oddati do konca leta (31.12.2022).

Primer izračuna dohodnine in donacije:

v EUR
letni dohodki 30.000
obvezni prispevki 6.630
splošna davčna olajšava 4.500
davčna osnova 18.870
odmerjena dohodnina 4.031
donacija 1% 40 ta znesek gre prejemniku po vašem izboru
že plačana akontacija davka 4.026
doplačilo/vračilo davka 5

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja