Go to Top

Delež dohodnine lahko namenite nepridobitnim organizacijam!

Delež dohodnine lahko vsako leto donirate v dobrodelne namene. Gre za t.i. namenitev dela dohodnine. Kolikšen delež dohodnine lahko donirate in kako to storite?

Opravite informativni izračun dohodnine z Data kalkulatorjem

Če imate glede dohodnine ali davkov na splošno kakšno vprašanje, vam lahko pomagajo naši davčni svetovalci. Sicer pa imate na Dati možnost brezplačno registrirati podjetje. Če torej želite odpreti d.o.o, s.p. ali popoldanski s.p., nas pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Naši referenti vas bodo vodili skozi celoten postopek.

Brezplačno registrirajte podjetje

Namenitev dela dohodnine – kdo lahko donira in komu?

Vsak davčni zavezanec rezident lahko donira delež dohodnine. In sicer lahko zahteva, da se do 1 % dohodnine (odmerjene po zakonu o dohodnini) od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij. To so med drugim nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati, registrirane cerkve ter druge verske skupnosti. Celoten seznam upravičencev si lahko ogledate v prilogi Sklepa o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023, objavljenem v Uradnem listu dne 13.09.2023.

Izračunajte si svojo plačo z Data kalkulatorjem

davčno svetovanje

Ustanovite d.o.o. – enostavno in hitro

Kolikšen delež dohodnine lahko namenite oz. donirate?

Kot že omenjeno, je delež dohodnine, ki se donira, do 1 % dohodnine. Določite lahko do 10 upravičencev deleža dohodnine oz. donacije, med katere lahko razdelite 1 % vaše dohodnine. Vsakemu lahko podelite torej po 0,1% dohodnine (lahko na primer tudi 0,3 %, 0,6% ipd.). Lahko pa se odločite, da enemu upravičencu na primer podelite celoten delež dohodnine – se pravi 1 %. Če se odločite, da boste donirali več upravičencem, skupni delež dohodnine seveda ne sme presegati enega odstotka dohodnine.

» Odprite “popoldanca” ob redni zaposlitvi

Kako donirati delež dohodnine? Potrebno je oddati vlogo!

Prejemnika donacije, ki bo prejel delež dohodnine, lahko določite z obrazcem za namenitev dela dohodnine. Ta se lahko odda elektronsko preko sistema eDavki ali pa osebno oz. po pošti pri pristojnem finančnem uradu. Ko vlogo vložite enkrat, velja vsako leto. Vloge ni treba vlagati ponovno, razen če bi želeli spremeniti prejemnika oz. prejemnike donacij.

Kilometrina 2023 – kakšna je?

Če namenite delež dohodnine, vas to nič ne stane!

Pri tem je treba poudariti, da če se odločite, da boste delež dohodnine namenili nepridobitni organizaciji (oz. organizacijam), vas to ne stane nič. Donacija ne vpliva na višino vašega doplačila ali vračila dohodnine. Ko določimo prejemnika za delež dohodnine, nismo v ničemer prikrajšani. Ta 1 % odmerjene dohodnine, gre namreč v primeru, da se za donacijo ne odločimo, v proračun Republike Slovenije. Vlogo oz. prejemnika donacije lahko določimo kadarkoli. A pozor! Če želimo, da se prejemnika (oz. prejemnike) dela dohodnine upošteva že za letošnjo dohodnino, je treba vlogo oddati do konca leta (31.12.2023).

Primer izračuna dohodnine in donacije:

v EUR
letni dohodki 30.000
obvezni prispevki 6.630
splošna davčna olajšava 5.000
davčna osnova 18.870
odmerjena dohodnina 3.901
donacija 1% 39 ta znesek gre prejemniku po vašem izboru
že plačana akontacija davka 3.906
doplačilo/vračilo davka 5

Dnevnice 2023 – koliko znašajo?

Pred kratkim smo tudi pisali, kako si znižati dohodnino. Preverite! Prav tako si lahko naredite informativni izračun dohodnine 2023 z našim kalkulatorjem! Če potrebujete več informacij glede dohodnine ali imate glede davkov kakšno drugo vprašanje, so vam na voljo vaši davčni svetovalci. Za ponudbo strokovnega posveta nas pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja