Go to Top

Volatilnost po trgih EU kljub sankcijam proti Rusiji relativno nizka!?

Volatilnost po trgih EU kljub sankcijam proti Rusiji relativno nizka!? - Data d.o.o.

Volatilnost delniških trgov in trgov dobrin po EU relativno nizka

Volatilnost tako dobrin kot delnic na evropskih trgih, navkljub intenziviranju sankcij, zaenkrat ostaja zmerna. Morda celo relativno nizka. Izjeme, ki sicer ostajajo na lokalnih bančnih trgih, so zamejene z robustno varovalno zakonodajo in pripravljenosti EU članic na hitro ukrepanje. Tudi situacije kakršna je Sberbank v Sloveniji, naj bi bile redke. Mimogrede, razmišljate o ustanovitvi podjetja? Storite to pri nas! Razmišljate, da bi odprli s.p. ali ustanovili d.o.o.? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za dodatne informacije!

Informativni izračun plače

Kako na volatilnost v državah EU-ja vpliva delovanje drugih trgov?

Globalna tveganja za trge ostajajo omejena. Omejen je tudi odziv Kitajske, kar posledično moderira globalna tveganja. Efektivnost sankcij je podprta s strani pripravljenosti Švice za vzporedno delovanje z EU-jem, navkljub zgodovini države za nevtralnost pri podobnih konfliktih. Avstralski trgi blaga ostajajo relativno neomajni, navkljub statusu države kot večje izvoznice.

 PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Energetska volatilnost EU-ja predstavlja potencialno edino šibko točko držav članic

Evropski trg ostaja med bolj energetsko potratnimi. To sicer predstavlja ranljivost gospodarstva in potencialno točko eskalacije in povod za tržno volatilnost. Nasproti temu je pripravljenost Rusije za uporabo teh mehanizmov za namene vojne proti Ukrajini pod močnim dvomom. Tudi verjetnost, da bi Slovenija postala direktna tarča takšnih ruskih ukrepov, ostaja zanemarljiva.

Želite registrirati s.p.?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Volatilnost na bančnih trgih zamejena

Obstoječe dolgove v EU morajo tudi ruski subjekti še vedno servisirati. Omejitev izvoza tujih valut velja le za novo dogovorjeno kreditiranje. Tudi pripravljenost prevzemov obstoječih komitentov iz bank, ki so v podobni situaciji kot je slovenski Sberbank, s strani drugih bank, ne predstavlja izrazitega tveganja za lokalni bančni sektor.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Kriptovalute veliko višje, volatilnost kriptovalut že vračunana s strani investitorjev

Trgi kriptovalut so podivjali ob novici intenziviranja sankcij.  Tudi trgovalni obseg je bil relativno obsežen in v primeru Bitcoina, najvišji od sredine lanskega leta. Tudi cene kriptovalut so v povprečju višje – cena Bitcoin-a je v zadnjih dneh višje za 11 odstotkov. Kripto volatilnost je tako delovala v korist investitorjev v (izbrane) kriptovalute.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Volatilnost na ostalih pomembnih sektorjih zamejena glede na izpostavljenost ruskemu trgu

Tudi ostali sektorji EU ostajajo relativno stabilni. Avtomobilska industrija je zelo blago občutila dosedanje sankcije. Volatilnost ostaja relativno nizka na preostalih trgih tudi zaradi stabilnosti cen določenih življenjskih dobrin, kot npr. nepremičnine. Cene nepremičnin ostajajo visoke zaradi visokega povpraševanja, kar ima stabilizacijski učinek na gospodarstvo in BDP.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ostali dejavniki ki v EU ohranjajo volatilnost pod ključem

Navkljub pričakovanju višje inflacije, je bila ta kot ekonomski dejavnik nekoliko že vključena v izračun strani poslovnih subjektov zaradi minule koronakrize. Tudi relativno visoka likvidnost podjetij v EU predstavlja boljše izhodišče za tržne subjekte same, ne le za bančni sektor. Tudi negativne posledice ostrih instrumentov, kot je izvzetje iz SWIFT-a za ruske subjekte, dejansko ne pomeni prepovedi poslovanja. Tega pa seveda relativno otežuje.

Želim se prijaviti na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja