Go to Top

Letni davek na nepremičnine: kdo ga ne plača?

Letni davek na nepremičnine bremeni lastnike nepremičnin, vendar ne vse

Letni davek na nepremičnine, znan tudi kot davek od premoženja, je davek, ki ga morajo enkrat letno plačati lastniki ali uživalci nepremičnin. To so fizične osebe, ki imajo v lasti stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže, prostore za počitek oziroma rekreacijo. To področje ureja Zakon o davku na nepremičnine (ZDavNepr). Novi nepremičninski zakon naj bi v veljavo stopil lani, a ga do zdaj še ni.

Informativni izračun plače

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Novi lastnik nepremičnine mora v 15 dneh po nakupu nepremičnine ali izdaje dovoljenja za uporabo nepremičnine vložiti napoved za letni davek na nepremičnine. To stori pri finančnem uradu, kjer ima nepremičnino. Osnova za letni davek na nepremičnine je vrednost stavbe ali prostora.

Če je lastnikov nepremičnine več, plača vsak sorazmerno, kot določajo lastniški deleži.

Vračilo ali plačilo dohodnine? 

Davčne stopnje

Davčne stopnje so različne. najmanjša je 0,15 % za rezidenčna stanovanja, najvišja pa znaša 0,75 % za za poslovne in industrijske nepremičnine (izvzete so energetske nepremičnine).

Letni davek na nepremičnine je treba plačati na račun občine v kateri leži nepremičnina. Referenca za plačilo je SI19 DŠ-94005.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Letni davek na nepremičnine ne prazni denarnice vsem lastnikom

Za stanovanja in stanovanjske hiše, ki so manjša od 160 kvadratnih metrov, se letni davek na nepremičnine ne odmeri in tako ne prazni denarnice lastnikom, če imajo v njem stalno prebivališče. Lastniki novih nepremičnin pa se temu izognejo prvo desetletje. O tem morajo pisno obvestiti FURS. Obrazca za to ni, zato morajo poslati lasten dokument.

Kakšni so dejanski stroški s.p.?

podjetniško svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Lastniki morajo plačati tudi NUSZ, a spet ne vsi

Lastniki nepremičnine morajo plačati tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Vendar so tudi pri tej obveznosti izjeme. Položnice za plačilo NUSZ pet let ne bo dobil lastnik nove nepremičnine. Občine pa imajo posluh tudi za stisko in lahko odobrijo oprostitev plačila NUSZ za čas, ko ima lastnik nepremičnine nizke dohodke.

Kalkulator za obračun dnevnic 

Lani se je nakupa nepremičnine veselilo manj lastnikov kot v letu 2019

Geodetska uprava RS je izdala Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020. Epidemija je vplivala tudi na prodajo oz. nakup nepremičnin, manj pa na ceno, ki se je lani, posebej v mestih in turistično zanimivih krajih, še višala, saj je povpraševanje ostalo. Lani se je nakupa  nepremičnine veselilo 17 odstotkov lastnikov manj kot leto prej. Za kar 30 odstotkov pa je bilo kupljenih poslovnih nepremičnin.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja